Mircea Diaconu nu se lasă: Va lupta cu CCR "până la capăt"

Mircea Diaconu
Mircea Diaconu (Epoch Times România)

Decizia Curţii Constituţionale de interpretare a Legii ANI le-a stricat planurile de viitor multor politicieni aflaţi în stare de incompatibilitate care reuşiseră să scape de sancţiunile legale potrivit cărora aceştia nu ar mai fi trebui să exercite nicio funcţie eligibilă, timp de 3 ani.

Vestea nu i-a picat deloc bine europarlamentarului Mircea Diaconu, ales recent vicepreşedinte al Comisiei de cultură şi educaţie a legislativului european, care este hotărât să-şi caute în continuare dreptatea. Problema este că decizia CCR este definitivă, se aplică retroactiv, şi nu poate fi contestată de nicio altă instanţă.

„Se tot spune: Diaconu s-a luptat! Nu, eu ştiu că orice cetăţean are drepturi şi acestea trebuie respectate. Există justiţie, la care te duci, baţi la uşă şi ceri dreptate. Eu nu m-am bătut cu nimeni, n-am înjurat pe nimeni şi n-o s-o fac niciodată, n-am niciun război personal cu nimeni sau dacă am, au alţii cu mine, nu eu. Eu am primit ca ofrandă aceste voturi. Nu sunt multe, dar sunt altfel decât celelalte voturi. Nu sunt voturi cumpărate, nu sunt voturi cerute, nu sunt voturi minţite, au venit singure. Cum să nu le respecţi? Ce o să fac eu? Mă duc mai departe la justiţie, unde m-or chema, mă aşez frumos în spate cu avocaţi şi pledez cauza mea, adevărul meu. Până acum am izbutit şi mă tem pentru cei care ne ascultă în toate sensurile că voi reuşi şi mai departe. Mergem mai departe!”, a declarat Mircea Diaconu, la un post de televiziune, potrivit stiripesurse.ro

Amintim că ANI a evaluat starea de incompatibilitate în care s-a aflat Diaconu, care a exercitat concomitent funcţia de senator şi pe cea de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara". Acesta însă a reuşit să ocolească rigorile legii, prevalându-se de o interpretare eronată a respectivului art. 25 din Legea ANI.

Magistraţii Curţii Constituţionale a României (CCR) au dat, pe 3 iulie 2014, o interpretare foarte clară articolului 25 din Legea Agenţiei Naţionale de Integritate: o persoană declarată incompatibilă nu poate candida, vreme de trei ani, pentru vreo funcţie.

Legea nr. 176/2010 stabileşte la art. 25 interdicţia privind ocuparea unei funcţii eligibile de către persoane care s-au aflat şi faţă de care s-a constatat existenţa stării de incompatibilitate:

"(2) Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".

Judecătorii CCR au subliniat că termenul din lege 'aceeaşi funcţie' înseamnă 'orice funcţie aleasă', astfel că cei care au ocolit sancţiunile susţinând că în lege se prevede că dacă au fost declaraţi incompatibili într-o funcţie, pot ocupa o altă funcţie, vor avea acum mari probleme, mai ales că decizia CCR este definitivă şi este una de interpretare a legii, adică se aplică retroactiv.

Asta înseamnă că Mircea Diaconu nu avea dreptul să intre în cursa pentru europene, fiind doar o chestiune de timp până când va pierde postul de europarlamentar. După ce CCR îşi va motiva decizia, este de aşteptat ca ANI să notifice din nou PE şi să solicite invalidarea mandatului lui Mircea Diaconu, lucru care inevitabil se va produce.

„E un mandat care are susţinere electorală, dar care e ilegitim constituţional. Ce urmează? Dacă ANI va solicita – aşa cum e previzibil – invalidarea mandatului, PE va urma această cale. Nu există nici în comisia care se ocupă de imunităţi şi cu atât mai puţin în plenul PE o majoritate care să susţină călcarea în picioare a unei legi naţionale. Mai ales atunci când e vorba despre incompatibilitate. Mai devreme sau mai târziu, Diaconu va pierde mandatul. Iar România va rămâne cu 31 de deputaţi în forul european”, a declarat europarlamentarul PMP Cristian Preda.

Preda a subliniat că doar prin demisie s-ar evidenţia faptul că Mircea Diaconu pricepe „că votul nu poate bate Legea”. „Diaconu ar câştiga respectul publicului dacă s-ar trezi. Chiar şi în ceasul al 12-lea. Cine a aplaudat un actor nu vrea să vadă în el un farsor în viaţa din afara sălii de spectacol”, a adăugat acesta.