Andreea Paul: Din cauza accizei lui Ponta, avem cea mai mare creştere a preţului la carburanţi din UE

Andreea Paul
Andreea Paul (Epoch Times România)

Prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul a declarat vineri, pe blogul personal, că PSD creşte accizele umflând la un nivel record preţurile la carburanţi în Europa, iar vecinii le încasează. În opinia acesteia, Guvernul Ponta are nevoie de doi ani ca să obţină încasările estimate greşit la bugetul de stat pentru acest an din majorarea accizei.

„La sfârşitul lunii martie a acestui an, un şofer putea alimenta cu 100 de lei o maşină cu aproape 18 litri din cea mai ieftină benzină. Astăzi, cu aceeaşi sumă de bani, cumpără doar 15 litri şi jumătate. Din cauza supraaccizei la carburant introdusă de Guvernul Ponta, România are cea mai mare creştere a preţului la benzină şi motorină din UE. În Bulgaria, preţul la benzină a rămas aproape nemodificat, în Ungaria a crescut cu 3,6%, în Polonia cu 4,1%, faţă de România cu 13,3%. Românii alimentează, aşadar, masiv în ţările vecine, unde e mai ieftin. În ritmul de acum, Guvernul are nevoie de doi ani să obţină încasările de 500 milioane euro estimate la bugetul de stat din majorarea accizei”, a informat Andreea Paul.

Liderul democrat-liberal susţine că măsura supra-taxării s-a dovedit proastă, astfel că formaţiunea pe care o reprezintă solicită Guvernului Ponta să elimine această taxă sau să susţină în regim de urgenţă în viitoarea sesiune parlamentară proiectul de lege pe care l-a depus în luna aprilie 2014, pentru eliminarea integrală a supra-accizei la carburant.

Cea mai mare creştere a preţului la benzină şi motorină din UE

„În România, acciza la benzină a crescut cu peste 18% de la 1 aprilie, în timp ce, la nivel european, nu s-a majorat nici cu 2%. Ce înseamnă pentru consumatorul de rând? Că avem cea mai mare creştere a preţului la benzină din întreaga Uniune Europeană. Creşterea accizei la 1 aprilie a condus la creşterea preţului la benzină cu aproape 17 eurocenţi pe litru, adică peste 74 de bani plătiţi suplimentar de români pe fiecare litru de benzină, la un curs mediu de 4,5 lei/euro. Prin urmare, dacă la sfârşitul lunii martie a acestui an un şofer putea alimenta cu 100 de lei o maşină cu 17,6 litri din cea mai ieftină benzină, astăzi, cu aceeaşi sumă de bani va mai putea cumpăra doar 15,5 litri”, a explicat Andreea Paul.

În ceea ce priveşte acciza la motorină, aceasta a crescut cu aproape 18% de la 1 aprilie 2014 şi până în prezent, a subliniat prim-vicepreşedintele PDL, adăugând că, la nivel european, acciza a crescut cu numai 1,3%.

Liderul PDL susţine că ne putem lua adio de la autostrăzile promise

„Impactul asupra preţului la motorină este semnificativ: avem cea mai mare creştere a preţului la motorină din UE, de 13 eurocenţi pe litru. Aceasta înseamnă că românii scot din buzunar suplimentar, la fiecare litru de motorină, cu 58,5 bani mai mult faţă de acum trei luni, la un curs mediu de 4,5 lei/euro. Aşadar, dacă la sfârşitul lunii martie, cu 100 lei, o maşină era alimentată cu 17,1 litri din cea mai ieftină motorină, astăzi rezervorul va mai fi umplut cu doar 15,6 litri cu aceeaşi sumă de bani. În Bulgaria, preţul a crescut cu numai 1,2%, în Ungaria a rămas aproape nemodificat (creştere de numai 0,2%), iar în Polonia este cu 1,3% mai mare. În 7 ţări din UE, preţul la motorină a scăzut în ultimele 3 luni”, a precizat aceasta.

În ritmul de acum, Guvernul are nevoie de 2 ani să obţină încasările estimate la bugetul de stat din majorarea accizei

„Creşterea accizei la carburanţi nu a adus nici pe departe încasările aşteptate la bugetul de stat. Veniturile din accize la buget au crescut cu 3,9 miliarde de lei în perioada martie-mai 2014. Surprinzător, anul trecut, în aceeaşi perioadă, când încă nu era aplicată acciza suplimentară, accizele aduceau la buget 3,7 miliarde de lei. Prin urmare, avem încasări mai mari cu numai 200 de milioane de lei din accize în lunile aprilie şi mai; practic, câte 100 milioane lei sau 22,2 milioane euro în fiecare lună. În acest ritm, abia în 22 de luni şi jumătate va putea Guvernul să adune cele 500 milioane de euro estimate de Guvernul PSD a fi încasate la bugetul de stat”, a afirmat Andreea Paul.

În aceste condiţii, liderul PDL susţine că ne putem lua adio de la autostrăzile promise. Guvernul a anunţat anterior că tronsonul Nădăşel – Suplacu de Barcău din Autostrada Transilvania, cu o lungime de 93 de kilometri, şi tronsonul de autostradă Târgu Neamţ-Târgu Mureş vor fi finanţate din banii obţinuţi din acciza suplimentară de 7 eurocenţi la combustibil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie