CSM va investiga procurorii care l-au scăpat pe Bercea Mondialu' de peste 100 de dosare

Bercea Mondialu
Bercea Mondialu (Captură Youtube)

Unul dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horaţius Dumbravă, fost preşedinte al instituţiei, a ridicat miercuri, în plenul CSM, problema celor peste 100 de soluţii de neîncepere a urmăririi penale în mai multe dosare care îl vizează pe interlopul Sandu Anghel, alias Bercea Mondialu', date de parchetele din judeţul Olt, scrie evz.ro

Practic, Bercea Mondialu', condamnat la opt ani şi nouă luni de închisoare pentru tentativă de omor, a scăpat până acum de 100 de dosare, astfel că Dumbravă a cerut sesizarea Inspecţiei Judiciare a CSM, având în vedere numărul mare de dosare închise, pentru că se induce ideea că acesta ar avea legături cu mai mulţi magistraţi. Ar urma astfel o serie de controale la parchetele implicate pentru a se stabili în ce condiţii s-au dat soluţiile respective.

„Nu pot să nu mă gândesc de ce s-a ajuns aici. O sută de dosare, aşa spune presa, au fost mătrăşite de către organele judiciare din Olt, la condamnatul Bercea. Noi nu facem nimic? Noi trebuie să vedem dacă este aşa. Este admisibil aşa ceva? Trebuie să facem mai departe un pas”, a declarat Horaţius Dumbravă, potrivit Mediafax.

Intervenţia lui Dumbravă a avut loc în contextul discuţiilor din CSM privind asumarea raportului Inspecţiei Judiciare în care s-a concluzionat că Bercea Mondialu' a afectat independenţa Justiţiei prin declaraţiile referitoare la presupuse fapte de corupţie săvârşite de preşedintele Curţii Supreme, Livia Stanciu, şi procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi. Inspecţia Judiciară a catalogat aceste afirmaţii drept nefondate şi de natură să afecteze grav independenţa justiţiei şi imparţialitatea sistemului judiciar.

O sută de dosare, aşa spune presa, au fost mătrăşite de către organele judiciare din Olt, la condamnatul Bercea

La 19 iunie, când Bercea Mondialu' a fost adus din penitenciar la DNA, pentru a fi audiat în dosarul în care fiul său l-a acuzat pe Mircea Băsescu de trafic de influenţă, acesta le-a strigat jurnaliştilor, prin geamul maşinii, că ar fi dat "vreo 2 milioane de euro" pentru a fi scăpat de închisoare şi că în acest caz ar fi implicate şefa ICCJ, Livia Stanciu, şi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. Deşi interlopul a făcut tărăboi în duba care era înconjurată de presă, când a ajuns în faţa procurorilor nu şi-a mai susţinut acuzaţiile.