Lovitură cruntă dată de CCR lui Mircea Diaconu. Şi-a pierdut mandatul de europarlamentar

Mircea Diaconu
Mircea Diaconu (Epoch Times România)

Magistraţii de la Curtea Constituţională au adoptat, joi, o decizie de interpretare prin care se arată că termenul "aceeaşi funcţie" din Legea nr. 176/2010 înseamnă de fapt "orice funcţie aleasă". De o interpretare eronată a legii care stabileşte interdicţia privind ocuparea unei funcţii eligibile de către persoane care s-au aflat şi faţă de care s-a constatat existenţa stării de incompatibilitate s-au prevalat o serie de persoane aflate în stare de incompatibilitate, printre care şi Mircea Diaconu, pentru a ocoli rigorile prevederilor impuse de lege, susţin surse din CCR, citate de fostul senator Iulian Urban.

Amintim că Agenţia Naţională de Integritate a evaluat starea de incompatibilitate în care s-a aflat Diaconu, care a exercitat concomitent funcţia de senator şi pe cea de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara". Printr-o sentinţă civilă pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, a fost respinsă contestaţia formulată de Diaconu, iar pe 19 iunie 2012 Curtea Supremă a respins recursul acestuia, astfel că sentinţa CAB a rămas definitivă şi irevocabilă.

Biroul Electoral Central (BEC) a respins iniţial candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile pentru Parlamentul European, deoarece pe 26 martie ANI a informat BEC de starea de incompatibilitate în care se află Diaconu, neîndeplinind astfel condiţiile legale pentru validarea candidaturii pentru Parlamentul European. ANI a declarat că o eventuală decizie de validare a candidaturii lui Mircea Diaconu ar încălca principiile supremaţiei interesului public şi integrităţii în exercitarea funcţiei publice.

Mircea Diaconu a contestat decizia BEC la Tribunalul Bucureşti, judecătorii hotărând că poate candida la alegerile europarlamentare din 25 mai. ANI a contestat decizia la CAB, însă magistraţii Curţii i-au dat dreptate lui Mircea Diaconu.

Actorul Mircea Diaconu a fost ales pe 25 mai în funcţia de europarlamentar din partea României, după ce judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis că acesta poate candida. ANI s-a adresat pe 18 iunie Parlamentului European, solicitând ca mandatul de europarlamentar al lui Mircea Diaconu să nu fie validat, întrucât acesta se află în incompatibilitate.

Totodată, pe 11 iunie 2014, ANI a depus la Curtea de Apel Bucureşti o acţiune în contencios administrativ prin care cere anularea deciziei Biroului Electoral Central (BEC) prin care i-a fost atribuit lui Mircea Diaconu un mandat de europarlamentar.

După care a venit decizia de joi a CCR, care a schimbat total datele problemei. După ce CCR îşi va motiva decizia, este de asteptat ca ANI să notifice din nou PE şi să solicite invalidarea mandatului acestuia.

„Judecătorii au adoptat în urmă cu câteva minute o decizie de interpretare prin care termenul din lege 'aceeaşi funcţie' înseamnă 'orice funcţie aleasă'. Sub incidenţa acestei interpretări intră demnitari ca senatorul Akos Mora şi europarlamentarul Mircea Diaconu, care s-au prevalat în timp de faptul că în lege se prevede că dacă au fost declaraţi incompatibili într-o funcţie, pot ocupa o altă funcţie. Mircea Diaconu şi-a pierdut mandatul de europarlamentar. Şi cererea la CCR a fost făcută de... un membru PNL. Bravo Horia Georgescu (şeful ANI). Decizia CCR este una de interpretare a legii, adică se aplică retroactiv. Mereu am spus că legea aia este clară, doar că nemernicii o citesc cum vor ei. Acum au lămurit treaba cei de la CCR. Actoraşul-fripturist rămâne cu interdicţia de a ocupa orice funcţie publică până în 2017. Excepţia a fost ridicată de actualul deputat PNL Steluţa Cataniciu, care fusese declarată incompatibilă în funcţia de consilier local şi cerea lămuriri”, a declarat Iulian Urban.

Contactat de perurse.ro, Diaconu a declarat: „În lege scrie funcţii publice virgulă cu excepţia celor eligibile. Aşa e în textul legii, aşa că rămâne cum e în lege. Ăsta e textul legii, aşa că rămâne aşa cum e în lege”. Cu alte cuvinte nu este prea dornic sa recunoasca decizia CCR prin care isi pierde mandatul de europarlamentar.

Interpretarea prin care scăpau incompatibilii

Judecătorii au adoptat o decizie de interpretare prin care termenul din lege 'aceeaşi funcţie' înseamnă 'orice funcţie aleasă'

Legea nr. 176/2010 stabileşte la art. 25 interdicţia privind ocuparea unei funcţii eligibile de către persoane care s-au aflat şi faţă de care s-a constatat existenţa stării de incompatibilitate:

"(2) Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.
Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".

Potrivit Hotnews.ro, ANI susţine că "în lumina principiului de drept potrivit căruia Legea trebuie interpretată în sensul producerii efectelor ei şi nu în sensul neaplicării ei" şi în condiţiile în care Mircea Diaconu a ocupat o funcţie eligibilă care a încetat prin efectul incompatibilităţii, "în situaţia acestuia se face aplicabilă teza a doua a alineatului doi".

"A admite o interpretare contrară, în sensul că textul de lege se referă la posibilitatea subiectului aflat în stare de incompatibilitate de a ocupa o funcţie electorală (funcţie nedefinită în niciun act normativ în vigoare, referirile din Constituţie şi alte legi fiind la drepturi electorale), ar conduce la lipsirea de efecte a normei juridice şi la eludarea celei de a doua teze a alin. (2) a art. 25 din actul normativ anterior menţionat", susţine ANI, în scrisoarea transmisă BEC.

"Astfel, deşi în prima teză a alineatului doi se precizează faptul că persoana eliberată din funcţie urmare a constatării incompatibilităţii este decăzută din dreptul de a ocupa o funcţie timp de trei ani, cu excepţia celor electorale, în a doua teză, legiuitorul menţionează expres, cu titlu de excepţie, că dacă acea persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani", se arată în continuarea documentului citat.

ANI afirma că "prin sintagma 'aceeaşi funcţie' din textul alin. (3) al art. 25 din actul normativ menţionat, legiuitorul nu a avut în vedere identitatea calităţilor ce fac parte din categoria funcţiilor eligibile, ci identitatea sub aspectul naturii funcţiei, respectiv funcţie eligibilă ori altă funcţie sau demnitate publică. În textul legal nu se face distincţie între funcţiile eligibile din cadrul Parlamentului României, Parlamentului European - sau alte categorii de autorităţi formate urmare a unui proces electiv, instituind doar faptul că persoana faţă de care s-a constatat definitiv starea de incompatibilitate, dacă aceasta a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa o astfel de funcţie pentru o perioadă de 3 ani".

În aceste condiţii, "a accepta ideea potrivit căreia candidatura acestuia ar îndeplini condiţiile legale motivat de faptul că funcţia eligibilă de senator nu este aceeaşi cu funcţia eligibilă de europarlamentar ar însemnă nerespectarea scopului normei juridice incidente, anume acela de prevenţie şi sancţionare a stării de incompatibilitate, în cazul funcţiilor eligibile interdicţia de a ocupa o funcţie care presupune un vot de încredere pentru ocuparea acesteia".

În opinia ANI, "Mircea Diaconu se află sub interdicţia expresă prevăzută de lege pentru a ocupa o funcţie eligibilă, cum este funcţia de europarlamentar, mandatul de senator al acestuia, tot o funcţie eligibilă, încetând de drept prin efectul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care s-a stabilit starea de incompatibilitate".