Voiculescu să-şi ia adio de la graţiere. Chiar dacă iese Ponta preşedinte

Dan Voiculescu
Dan Voiculescu (Epoch Times România)

Dosarul ICA, în care Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani, se apropie de final. Dacă va fi găsit vinovat, patronul trustului Intact riscă ani buni în spatele gratiilor, iar în contextul în care Legea amnistiei şi graţierii este blocată, probabil Dan Voiculescu îşi punea ultima speranţă în posibilitatea ca partenerul lui de alianţă, premierul Victor Ponta, să devină preşedinte şi, printr-un act de clemenţă, să-l graţieze. Însă premierul nu dă semne că ia în calcul o astfel de variantă.

Voiculescu, aproape de sentinţă

Se pare că şirul amânărilor în dosarul ICA a ajuns la final. Vineri, Curtea Supremă a respins cererea lui Dan Voiculescu de strămutare a procesului de la Curtea de Apel la o altă instanţă din ţară, în timp ce la ultimul termen, noul complet de judecată a respins toate excepţiile şi cererile de amânare formulate de avocaţi, extinzând sechestrul pus pe averea lui Voiculescu. Avocaţii săi chiar au încercat de două ori să recuzeze preşedinta noului complet de judecată, Camelia Bogdan, însă fără succes. Se pare că patronul Antena 3 este pe cale să-şi termine „muniţia”.

La ultimul termen din 1 iulie, avocatul lui Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a solicitat schimbarea încadrării pentru acesta, invocând un articol din Noul Cod Penal. Următorul termen din dosarul ICA va avea loc pe 4 august, urmând să fie audiaţi ultimii martori şi să fie prezentate pledoariile finale ale avocaţilor şi procurorului.

Dosarul ICA se judecă încă din decembrie 2008, când Dan Voiculescu a fost trimis în judecată de procurori pentru că s-ar fi folosit de funcţia politică pe care o deţinea pentru a cumpăra pachetul majoritar de acţiuni al Institutului de Cercetări Alimentare la un preţ cu mult sub cel real. Mai exact, este vorba despre aproape 4 hectare de teren şi unul de construcţii în Băneasa, care au fost cumpărate de patronul trustului de media Intact la un preţ de 75 de ori mai mic decât cel al pieţei. Paguba se ridică la aproape 60 de milioane de euro, potrivit DNA. Patronul Antena 3 a fost condamnat în primă instanţă la cinci ani de închisoare cu executare, însă de data aceasta procurorii cer 12 ani.

De altfel, acesta nu este primul dosar pe rol în care este acuzat Voiculescu. Pe lângă dosarul RCS & RDS în care este acuzat de complicitate la şantaj, fostul colaborator al Securităţii, potrivit CNSAS, este protagonistul unui nou dosar de şantaj, în care este acuzat că ar fi ameninţat, direct sau prin intermediari, trei oameni de afaceri care au încheiat cu trusturile sale de presă contracte de publicitate de 900.000 de euro.

Ponta se delimitează

Premierul Ponta a declarat, în cadrul unui interviu pentru Evenimentul Zilei, că, dacă va fi ales preşedintele ţării, nu va graţia pe nimeni condamnat pentru infracţiuni de violenţă sau corupţie.

Fragment din interviul EVZ:

Mălin Bot: Ce relaţii aveţi cu dl Voiculescu?

Eu, dacă ajung preşedinte, nu voi graţia pe nimeni condamnat pentru infracţiuni de violenţă sau de corupţie

Victor Ponta: Bune. Nu ne-am văzut prea des şi în ultima vreme chiar deloc. Dar nu există tensiuni.

Simona Ionescu: Dacă Voiculescu ar fi condamnat l-aţi graţia?

Victor Ponta: Deocamdată nu avem o persoană condamnată definitiv şi irevocabil.

Mălin Bot: Dar dl Fenechiu, dl Cătălin Voicu?

Victor Ponta: Vă daţi seama că nu fac o listă pe cine graţiez şi pe cine nu. Pot doar să spun că, de când sunt premier, orice cerere de graţiere trebuie certificată printr-un decret contrasemnat de premier. O singură discuţie am avut cu preşedintele Băsescu legată de Gică Popescu. Mi-a spus clar nu.

Mălin Bot: De ce v-a sensibilizat mai mult?

Victor Ponta: Cred că dacă o persoană greşeşte, trebuie să plătească, dar o persoană care a făcut mult bine României, care a restituit prejudiciul, se încadrează în acele condiţii pentru aplicarea unei prevederi constituţionale. Preşedintele are acest drept: de a graţia. Eu, dacă ajung preşedinte, nu voi graţia pe nimeni condamnat pentru infracţiuni de violenţă sau de corupţie.