Mexic: Bărbat bătut de indivizi din caravana migranţilor. S-a zvonit că ar fi răpit un copil

O caravană de câteva mii de imigranţi din Honduras şi Guatemala în drum spre SUA, 15 octombrie 2018
O caravană de câteva mii de imigranţi din Honduras şi Guatemala în drum spre SUA, 15 octombrie 2018 (John Moore/Getty Images)
Andrei Popescu
30.10.2018

Un bărbat a fost bătut de migranţi din Honduras pe motiv că acesta ar fi răpit un copil. Incidentul a avut loc după ce bărbatul a cerut migranţilor să aştepte la rând pentru a primi apă şi sandvişuri.

Caravana formată din câteva mii de migranţi din Honduras şi Guatemala - care traversează în prezent Mexicul pentru a ajunge la graniţa cu SUA cu scopul de a intra pe teritoriul american - a poposit duminică noaptea în municipiul Tapanatepec din statul mexican Oaxaca. Municipalitatea a decis să ajute caravana oferindu-le acestora sandvişuri şi apă, însă planul s-a soldat cu un rezultat neaşteptat: o parte din migranţi l-au bătut pe unul dintre organizatorii acestui gest umanitar.

Potrivit declaraţiei lui Raul Medina Meléndez, şef de securitate la municipalitatea Tapanatepec, una dintre persoanele responsabile de distribuirea alimentelor a folosit o portavoce pentru a cere migranţilor să se comporte civilizat şi să îşi aştepte rândul.

Medina a precizat că migranţii s-au înfuriat şi unii dintre ei l-au atacat pe bărbatul cu portavocea.

După ce bărbatul a fugit de la faţa locului, s-a răspândit zvonul că acesta a răpit copilul unuia dintre migranţi pentru a se proteja. Bărbatul a fost prins în cele din urmă şi bătut de mulţimea de oameni furioşi. Poliţia a reuşit să îl salveze şi să îl ducă la un spital.

Duminică a avut loc o întâlnire care a aruncat mai multă lumină asupra comportamentului migranţilor, unii fiind aspru criticaţi pentru consum de marihuana şi pentru că aruncă pe străzi gunoaie şi chiar alimente neconsumate.

În cursul întâlnirii s-a constatat că mulţi migranţi folosesc autostopul pentru a se deplasa între oraşe, în loc să circule pe jos. Când opresc camioane, de regulă bărbaţii tineri sunt cei care ajung primii la ele, pe când femeile cu copii sau cărucioare cu bebeluşi sunt dezavantajate. O călugăriţă, adresându-se celor prezenţi la întâlnire, i-a criticat pe bărbaţii din grupul de migranţi, afirmând că aceştia ar trebui să permită femeilor şi copiilor să urce primii în mijloacele de transport, potrivit The Daily Caller.

Autorităţile mexicane permit caravanei să traverseze teritoriul ţării fără să îi oprească. Sâmbătă, peste 100 de membri ai poliţiei federale mexicane au blocat o autostradă înainte de ivirea zorilor aparent pentru a încuraja mulţimea să solicite statut de refugiaţi în Mexico, în loc să îşi continue călătoria spre nord, potrivit ABC News.

Poliţia s-a retras după ce organizatorii au declarat că zona respectivă de autostradă nu dispunea de umbră, toalete sau apă, nefiind un loc corespunzător pentru înregistrarea oamenilor.

Persoanele care aleg să plece din caravană şi să se înregistreze ca solicitanţi de azil în Mexic primesc permise de muncă temporare, precum şi alimente, adăpost, ajutor medical, educaţie şi locuri de muncă. Celor care au ales să îşi continue drumul li s-a refuzat până acum asistenţa. Distribuirea de alimente şi apă în Tapanatepec este primul act de ajutor oferit în mod oficial migranţilor din Honduras, potrivit unor surse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor