SUA: Se apropie alegerile. Dispozitive potenţial explozive trimise lui Obama, Clinton, Soros şi CNN

Poliţia cercetează zona din jurul clădirii Time Warner Center din New York City, 24 octombrie 2018
Poliţia cercetează zona din jurul clădirii Time Warner Center din New York City, 24 octombrie 2018 (Getty Images)

Autorităţile americane consideră, potrivit declaraţiei făcute miercuri, că există o legătură între “dispozitivele potenţial explozive” ce au fost trimise fostului secretar de stat Hillary Clinton, fostului preşedinte Barack Obama, miliardarului George Soros şi fostului director CIA John Brennan la sediul CNN în New York City.

Serviciul Secret american a interceptat marţi noapte un dispozitiv trimis către locuinţa lui Clinton în Chappaqua, New York, şi altul trimis lui Obama în Washington, D.C.

În Manhattan, CNN a evacuat miercuri angajaţii din clădirea Time Warner Center atunci când poliţia a investigat un pachet suspect trimis la acea adresă lui Brennan.

Ulterior, NBC News a raportat că un pachet suspect trimis la biroul din Florida al reprezentantei democrate Debbie Wasserman Schultz, de fapt era destinat fostului procuror general Eric Holder, însă a fost notată greşit adresa. Pachetul a fost returnat la biroul lui Schultz deoarece adresa respectivă era trecută la rubrica pentru returnare.

Aceeaşi adresă de returnare era şi la pachetele trimise lui Obama şi Clinton, a precizat CNN. Dar nu există nicio informaţie care să sugereze că Schultz a trimis pachetele. În mod tipic, în cazul unor astfel de situaţii, o adresă de returnare familiară este folosită pentru a înlătura suspiciunile.

În plus, reprezentanta democrată Maxine Waters, a declarat miercuri că a fost informată de poliţia Capitoliului din Washington D.C. că biroul ei din capitala americană “a fost ţinta unui pachet suspect care a fost trimis la FBI”.

În San Diego, publicaţia Union-Tribune a notat că sediul său a fost evacuat miercuri după ce o serie de pachete suspecte au fost observate în faţa clădirii din centrul oraşului.

Trump: “Acţiuni detestabile”

Comentând despre epidemia de opioide la un eveniment ce a avut loc la Casa Albă, preşedintele Donald Trump a afirmat miercuri că tocmai a luat sfârşit o şedinţă cu FBI, Departamentul de Justiţie, Departamentul Securităţii Interne şi Serviciul Secret.

Susţinând că este “extrem de furios”, Trump a asigurat naţiunea că “întregul guvern va fi implicat în desfăşurarea acestei investigaţii, pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili de aceste acţiuni detestabile”.

“Nu vom scuti nicio resursă sau cheltuială în aceste acţiuni”, a precizat el.

“În aceste vremuri, trebuie să fim uniţi şi să trimitem un mesaj foarte clar, puternic şi inconfundabil, şi anume că acţiunile şi ameninţările de violenţă politică de orice natură nu îşi au locul în Statele Unite ale Americii”.

Totuşi, într-o declaraţie comună, liderul minorităţii Senatului, Chuck Schumer şi liderul minorităţii Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, au respins apelul preşedintelui pentru unitate.

“Cuvintele preşedintelui Trump sunt goale, atâta timp cât nu îşi schimbă declaraţiile care tolerează acte de violenţă”, au susţinut Schumer şi Pelosi. “Din când în când, preşedintele a tolerat violenţa fizică şi a divizat americanii prin cuvintele şi acţiunile sale: şi-a exprimat sprijinul pentru congresmanul care a asaltat un reporter, pentru neo-naziştii care au ucis o tânără în Charlottesville, pentru susţinătorii săi care devin violenţi la mitinguri cu manifestanţii, pentru dictatorii din lume care îşi ucid propriii cetăţeni şi pentru faptul că face referire la presa liberă ca fiind inamicul poporului”.

La o conferinţă de presă în New York City, primarul Bill de Blasio a afirmat că atacurile au fost în mod clar “acte de terorism” şi nu există alte ameninţări credibile şi specifice în oraş.

Guvernatorul democrat al statului New York, Andrew Cuomo, a caracterizat incidentul cu dispozitive potenţial explozive ca fiind un atac terorist asupra oraşului New York City.

Preşedintele CNN, Jeff Zucker, a susţinut într-un e-mail trimis angajaţilor, că sediul companiei media a fost “evacuat ca măsură de precauţie”, iar el şi colegii săi “lucrează cu autorităţile pentru a determina severitatea situaţiei”.

Ulterior, Zucker a publicat o declaraţie în care l-a învinuit pe Trump pentru acest incident.

“Există o lipsă de înţelegere totală la Casa Albă cu privire la seriozitatea atacurilor continue asupra mass mediei. Preşedintele, şi în special secretarul de presă al Casei Albe, ar trebui să înţeleagă că, de fapt, cuvintele lor contează. Până acum, ei nu au demonstrat că ar înţelege acest lucru”, a susţinut Zucker.

CBS New York a raportat că dispozitivul de la sediul CNN a fost descris ca un cilindru cu fire. Un tehnician al echipei de genişti din cadrul Poliţiei din New York a examinat dispozitivul şi l-a trimis intact la o unitate a NYPD din Bronx unde urma să fie dezasamblat şi examinat ca dovadă.

Aceste dispozitive au fost similare cu unul descoperit luni la locuinţa miliardarului George Soros în Bedford, New York, a susţinut publicaţia americană New York Times.