Electorale: Caravana din America Centrală se apropie de graniţa cu SUA. Presa liberală sugerează că Trump ar putea aplica măsuri excepţionale

O parte a caravanei de imigranţi care se îndreaptă spre SUA, în suburbia oraşului mexican Tapachula, 22 octombrie 2018
O parte a caravanei de imigranţi care se îndreaptă spre SUA, în suburbia oraşului mexican Tapachula, 22 octombrie 2018 (Pedro Pardo/AFP/Getty Images)

Mii de imigranţi din America Centrală, inclusiv bărbaţi, femei şi familii întregi, străbat sudul Mexicului în speranţa că vor putea intra în Statele Unite.

Grupul a crescut treptat de când a pornit la drum din oraşul San Pedro Sula din Honduras în 12 octombrie, dar proporţiile sale exacte nu sunt clare, potrivit publicaţiei The Guardian.

Ministerul mexican de Intern a susţinut marţi că este vorba de 4.500 de persoane. Oficiali locali din oraşul Huixtla au estimat numărul participanţilor la 6.000, în timp ce oficiali ONU au afirmat că la această caravană participă 7.200 de imigranţi.

Unele persoane au abandonat deja caravana: 1.699 de persoane au cerut azil în Mexic şi 495 de cetăţeni din Honduras au cerut să fie repatriaţi, conform guvernului mexican.

Carava a început în Honduras şi majoritatea participanţilor sunt din această ţară, precum şi din El Salvador, Guatemala şi unii din Nicaragua.

Vicepreşedintele american Mike Pence a declarat că preşedintele Hondurasului, Juan Orlando Hernandez, i-a spus că această caravană este finanţată de guvernul venezuelean, dar nu a oferit nicio dovadă pentru a-şi susţine afirmaţia. De asemenea, reporterii care călătoresc împreună cu grupul de imigranţi afirmă că nu au văzut semne ale implicării venezuelenilor.

În schimb, cea mai mare parte a ajutorului concret vine de la cetăţeni mexicani de rând, care le-au oferit imigranţilor aflaţi în trecere totul: de la apă îmbuteliată şi haine până la tamales şi îngheţată.

Relatări apărute în presă susţin că preşedintele american Donald Trump şi-ar putea folosi puterea extraordinară pe care o are asupra imigraţiei pentru a suspenda temporar legile privind imigraţia care atrag după sine exodul de imigranţi din America Centrală.

Caravana este doar o mică parte din problema imigraţiei ilegale în SUA, în cea mai mare parte aceasta fiind provocată de cartelurile care se ocupă cu trafic de persoane şi forţă de muncă. În general, imigraţia s-a amplificat în 2018 parţial din cauza faptului că unii judecători au blocat în repetate rânduri schimbările propuse de Trump în acest domeniu, în timp ce Congresul a refuzat proiectele de lege ale lui Trump privind reforma şi a refuzat să îi finanţeze programele privind securizarea frontierei, inclusiv construirea unui zid. Mass media şi grupurile de afaceri ale establishmentului s-au opus la rândul lor oricăror reforme care ar fi produs o reducere a imigraţiei.

Dar dezbaterea de la Casa Albă are loc de asemenea cu doar două săptămâni înainte de ziua alegerilor de la mijloc de mandat, în condiţiile în care democraţii încearcă să distragă atenţia publicului de la costurile pe care le induce imigraţia forţei de muncă ieftine către planurile democraţilor privind sistemul de sănătate şi pretinsele ameninţări cu bombă.

Legea federală îi oferă preşedintelui puterea extraordinară asupra persoanelor cărora li se permite să intre în Statele Unite. Curtea Supremă a ţării a recunoscut recent această putere a preşedintelui de a acţiona independent de Congres şi judecători, de exemplu, în vederea excluderii unor ameninţări la adresa securităţii precum credincioşi islamişti din ţări identificate.

Ziarul american The Washington Post a precizat: „Concentrat pe caravana cu imigranţi care se deplasează înspre nord prin Mexic, preşedintele Trump ia în considerare un plan de a închide graniţa SUA în faţa cetăţenilor din America Centrală şi de a le refuza şansa de a cere azil, recurgând la puteri de urgenţă similare cu cele folosite în timpul interdicţiei de călătorie impuse la începutul anului 2017” asupra cetăţenilor din mai multe ţări majoritar musulmane, au declarat oficiali ai administraţiei şi persoane familiare cu propunerea.

Totuşi, preşedinţii anteriori au ezitat să ia măsuri atât de drastice, parţial din cauză că grupurile de afaceri se opun reducerii imigraţiei, inclusiv a imigraţiei pentru muncă.

Începând cu 2009, exodul din America Centrală a oferit companiilor sute de mii de muncitori ieftini şi consumatori şi chiriaşi suplimentari. Acest aflux este folosit de grupurile de afaceri care donează bani Partidului Democrat şi celui Republican, care are parte de mult mai puţine fonduri pentru alegerile din 2018 decât candidaţii democraţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe