China comunistă continuă planul diabolic de a controla populaţia prin “credite sociale”

Poliţişti chinezi interoghează un bărbat în Piaţa Tiananmen din Beijing, China, 2 martie 2015 (Greg Baker/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
21.09.2018

Regimul comunist chinez urmăreşte să obţină controlul total asupra populaţiei prin introducerea unui sistem bazat pe “credite sociale”. Sistemul Big Brother va monitoriza cetăţenii fără întrerupere şi va menţine un “scor” al activităţii lor, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Partidul Comunist Chinez îl include pe fiecare dintre cei 1,4 miliarde de cetăţeni într-un sistem distopic de credite sociale, care ar putea fi total operaţional în anul 2020.

Potrivit News.com.au, un program pilot a atribuit deja un scor cuprins între 0 şi 800 unui număr de câteva milioane de cetăţeni chinezi. Persoanele cu un scor ridicat se vor bucura de beneficii în timp ce persoanele cu un scor redus vor fi defavorizate. În funcţie de locul pe care îl ocupă pe acea scară, comportamentul lor poate atrage pedepse.

Datele sunt asociate cu informaţii colectate din arhivele create de guvern pentru cetăţenii Chinei, din domeniile medical, educaţional şi financiar, precum şi cu istoricul căutărilor lor pe Internet. Scorurile generale pot urca sau scădea în funcţie de comportamentul persoanei, dar ele pot fi afectate şi de persoanele cu care aceasta are legături.

“Dacă cel mai bun prieten al tău sau tatăl tău spune ceva negativ despre guvern, atunci vei pierde şi tu puncte”, potrivit ABC. Cetăţenii chinezi vor fi consideraţi vinovaţi prin asociere şi nu vor mai putea vorbi despre propria oprimare.

Participarea la sistemul cu “credite sociale” a fost anunţată prima dată în 2014 şi este obligatorie. Guvernul încearcă să controleze acţiunile publicului cu scopul de a întări noţiunea că “menţinerea încrederii este glorioasă şi încălcarea încrederii este ruşinoasă”, potrivit unui document guvernamental.

Sancţionarea pentru un scor redus variază de la pierderea dreptului de a călători cu avionul sau trenul, de a avea cont pe reţelele sociale sau până la interzicerea de a ocupa funcţii guvernamentale, potrivit Business insider. Jurnalistul chinez Liu Hu este unul dintre milioanele de cetăţeni chinezi care a adunat deja un scor social redus şi a fost arestat, întemniţat şi amendat, după ce a expus cazuri de corupţie a oficialilor.

Sistemul pare să oficializeze implementarea tehnicilor de control tradiţionale ale comunismului, ce s-a bazat pe reţele vaste de informatori care se infiltrau în orice aspect al vieţii sociale.

China este cunoscută pentru eforturile sale în domeniul controlului social. La începutul anilor 2000, Beijingul a implementat cu ajutorul companiei Cisco aşa-numitul Mare Zid Informatic, filtrând datele care se vehiculau în şi din exteriorul Chinei, pentru a asigura cenzurarea informaţiilor dinspre exterior la care aveau acces chinezii şi pentru a se asigura că Occidentul nu este suficient informat despre crimele comise în interior. Iniţiativa a fost completată cu implementarea sistemului Police.Net care permitea accesul în timp real, la nivel de ofiţer de poliţie de cartier, la o imensă bază de date despre cetăţenii chinezi.

Cele două proiecte au fost implementate în anii 2000, când, în urma campaniei de suprimare fizică a practicanţilor mişcării spirituale Falun Gong pornită de regimul comunist, Beijingul a trebuit să facă faţă unui val de nesupunere civilă paşnică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor