Masacru ecologic în inima Capitalei. Una din ultimele oaze de verdeaţă, sub asaltul drujbelor
alte articole
Îmbâcsit de praf şi noxe, Bucureştiul are – puţină lume ştie - o splendidă mini-Deltă la câţiva kilometri de centru. Nu, nu este vorba despre Delta Văcăreşti, despre a cărei existenţă a început să se tot vorbească, ci despre Delta din Parcul Sticlăriei din sectorul 2, habitat a numeroase specii de păsări şi animale.
O adevărată oază plină de păsări, vidre, insecte, cu un splendid lac unduind de păpuriş, Delta din Parcul Sticlăriei a fost abandonată ani de zile de autorităţi, umplându-se de gunoaie. Până ieri, când în acest paradis verde au intrat drujbele, volele şi un motocompactor, care au masacrat zona. Numeroşi copaci au fost retezaţi, altora le-au fost tăiate sălbatic crengile până aproape de trunchi, iar altora scoarţa le-a fost jupuită de vole ceea ce duce, în timp relativ scurt, la îmbolnăvirea copacului şi moartea lui.
Masacrul fost descoperit de Octavian Berceanu, expert silvic şi, de puţină vreme, Consilier General al Primăriei Capitalei din partea USR. Berceanu ajunsese în Sticlăriei pentru a face cartarea zonei, căci mai multe ONG-uri intenţionau să transforme parcul într-un hub eco-inovativ, cu alte cuvinte o zonă care să fie menţinută naturală şi în care elevii, studenţii, oamenii interesaţi de mediu să vină să studieze mediul alături de specialişti. Când a ajuns în parc, surpriză: drujbele muşcau copaci, pământul era împins la vale pentru a acoperi gunoiul, pe scurt, un habitat minunat era distrus sub pretextul ecologizării. Autorul faptei? ADP sector 2 care susţine că a făcut doar o ecologizare a zonei şi neagă hotărât că a tăiat copaci în parcul amplasat între Şoseaua Vergului şi Bulevardul Basarabia.
„Intenţia noastră, a câtorva organizaţii de mediu prin cooptarea Ministerului Mediului, Ministerului Educaţiei, primăriile de sector şi Primăria mare Bucureşti, era să generăm aici un loc în care elevii, studenţii, oamenii interesaţi de mediu să vină să studieze mediul alături de specialişti. Asta înseamnă să păstrăm cumva natura iar parcul acesta este ca un diamant neşlefuit. El este extraordinar, sunt puţine locuri, chiar şi în Europa, care au asemenea bijuterii urbane.
Venind să fac o cartare a parcului, să ridic topografic parcul cumva, să vedem ce se poate face în el, am constatat că Primăria Sectorului 2, ADP-ul în speţă, au început să împingă malul aici, chiar unde ne aflăm, malul spre apă, practic să ascundă gunoaie sub taluz, au tăiat arbori, ei neavând autorizaţie în acest sens”, a declarat Berceanu pentru Epoch Times.
Ceea ce s-a întâmplat este infracţiune, susţine Octavian Berceanu, care precizează că defrişarea a fost făcută fără autorizaţie, nu a existat la faţa locului niciun specialist care să desemneze „acest arbore este uscat, îl trecem într-un registru, facem un proces-verbal, fotografiem aceşti arbori, trebuie extraşi sau nu”.
„Este infracţiune! Conform legislaţiei în vigoare este infracţiune tăierea unor arbori a căror valoare este mai mult de cinci ori valoarea unui metru cub, asta înseamnă undeva la 575 de lei probabil, prejudiciul este foarte mare aici, dar prejudiciul de mediu este şi mai mare, pentru că aceste tăieri s-au petrecut chiar în mijlocul Bucureştiului, iar Bucureştiul are o problemă de mediu foarte mare în zona de infringement, deoarece nu reuşeşte să asigure suprafaţa verde necesară, cei douăzeci şi ceva de metri de suprafaţă verde, necesară pe locuitor de capitală europeană.
Ne-au spus că nu s-a tăiat nimic, că doar încearcă o igienizare iar peste tot vedem arbori doborâţi şi arbori tăiaţi şi arbori transportaţi. Încă un aspect cu titlu de infracţiune este transportarea arborilor pe un drum public fără aviz de însoţire”, a adăugat Berceanu, care arată că cele întâmplate au avut loc la scurt timp după ce ONG-urile şi-au exprimat dorinţa de a transforma zona într-un spaţiu util pentru cetăţeni.
„Culmea este că în momentul în care am adus la cunoştinţă ce intenţionăm să facem, câtorva personaje din ADP, din Primărie, lucrurile în acel moment au luat o turnură total nefastă pentru ce ne propuneam noi ca spaţiu de cultură, învăţare şi diseminare a noţiunilor de ecologie, cu o viteză fantastică s-au apucat să taie şi să remodeleze peisajul din jurul nostru.
Poate au perceput ca o concurenţă acţiunea noastră, din contră, este, din punctul meu de vedere, ceva inovativ, un proiect care se regăseşte în toate capitalele europene şi ceea ce fac ei, scot din criterii de parc eco-inovativ şi hub eco-inovativ, îl scot din aceste criterii şi îl redau ca un simplu parc, eventual vor fi terase şi...” spune Berceanu.
Primăria se apără: Noi nu suntem Schweighofer, n-am tăiat nimic
Sosit la faţa locului la apelul lui Octavian Berceanu - care, pentru a opri masacrul a alertat mai tot ce înseamnă instituţie de resort, inclusiv Garda de Mediu, aceasta urmând să emită marţi un raport al constatărilor efectuate în teren - consilierul local Adrian Alexandru (USR) a luat legătura telefonic cu viceprimarul Cristian Popescu, oficialul negând hotărât că s-ar fi tăiat vreun copac. Menţionăm că la rândul său, Popescu fusese şi el în Sticlăriei în cursul zilei, fiind la curent cu cele întâmplate acolo.
Popescu: Ce copaci sunt tăiaţi? Dar care ar fi logica ca să tăiem copaci, de ce am tăia un copac aşa aiurea?
Alexandru: Nici eu nu înţeleg treaba aceasta.
Popescu: Deci sunt nişte copaci pe acolo care sunt căzuţi de ani de zile, nu sunt tăiaţi de noi, poate au fost cioturi, chestii d’astea tăiate, n-am avea motiv.
(...) Păi nu suntem Schweighofer n-am avea ce face cu lemnul, n-avem motive ca să îi tăiem. Dacă am construi ceva ar fi un motiv, domne avem nevoie de o suprafaţă ca să construiesc, dar noi nu putem să construim, suntem ADP-ul, n-avem motivaţie, i-a transmis Popescu consilierului care îl suna dintr-o zonă plină de cioturi de copaci tăiaţi.
La insistenţele consilierului, viceprimarul a ţinut-o una şi bună că ADP doar a igienizat, a tăiat ce crengi încurcau lumea etc. şi că se vrea o mică amenajare a parcului, pentru a putea intra în el „fără să te omoare cineva”.
„Vrem să punem nişte stâlpi de lumină şi nişte băncuţe, cât mai eco aşa!”, a declarat Popescu, în condiţiile în care nu există un proiect pentru aşa ceva, nu s-a făcut nicio dezbatere publică etc.
Contactat ulterior telefonic de reporterii Epoch Times, directorul ADP Sector 2, Alexandru Cioabă, a negat şi el hotărât că s-au tăiat copaci, acuzându-ne că preluăm poveşti neverificate.
„Care copaci tăiaţi aţi văzut, doamnă? Dacă aţi fi fost la faţa locului discutaţi cu mine, că eram şi eu şi primarul şi viceprimarul şi directorul adjunct şi şefa spaţiilor verzi, era toată instituţia sectorului 2 acolo. Da?
A venit cineva de la Greenpeace care e consilier la Consiliul General al municipiului Bucureşti, care a început să scoată o poveste, da? Povestea erau copaci prăbuşiţi care s-au evacuat pe acolo, sunt copaci în lac (...) probabil că dumneavoastră ascultaţi tot felul de poveşti care vi se împărtăşesc de persoane rău intenţionate, da?
Că s-a făcut un pic de curăţenie şi ecologizare a zonei, da? Că erau mizerii, erau gunoaie, nici nu erau alei, nici nu se putea pune problema de alei.
Dacă asta, pentru dumneavoastră este un lucru rău, iertaţi-mă, nu avem ce dialoga!”
Vom reveni cu mai multe informaţii pe acest subiect. Până atunci, vă invităm să vizionaţi reportajul video realizat la faţa locului.