Primăriţa Firea, somată să înceapă discuţii cu italienii pentru a salva parcul 'Nicolae Iorga'

Ambasada Italiei din Bucureşti scoate la licitaţie un teren aflat în proprietatea sa, de aproape 3000 de metri pătraţi, care este folosit în prezent drept parc public, context în care deputatul PMP Eugen Tomac cere intervenţia primăriţei Gabriela Firea.
Eugen Tomac
Eugen Tomac (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Primăriţa Capitalei, Gabriela Firea, trebuie să demareze de urgenţă discuţii cu autorităţile italiene în vederea achiziţionării terenului aferent Parcului "Nicolae Iorga" care urmează să fie scos la licitaţie, a solicitat luni, de la Palatul Parlamentului, preşedinte executiv al PMP Eugen Tomac.

"Astăzi voi trimite o scrisoare oficială către primarul general al Capitalei prin care voi solicita să înceapă, de îndată, dialogul cu statul italian cu privire la Parcul Iorga de pe Calea Victoriei. Am observat că astăzi, statul italian, fiind proprietar a scos la licitaţie terenul din acest parc de aproape 3000 de metri pătraţi. Cred că avem nevoie de aceste oaze de verdeaţă, iar statul român, respectiv Primăria Capitalei, are obligaţia să înceapă de îndată dialogul cu statul italian, astfel încât destinaţia pe care o are acest teren în clipa de faţă să se păstreze. În caz contrar, dacă statul nu va interveni, îmi dau seama ce se va întâmpla şi chiar nu este cazul ca acel parc, încărcat de istorie, să fie distrus", a declarat Eugen Tomac, citat de Agerpres.

Potrivit deputatului PMP, autorităţile locale pot face demersuri pentru a începe discuţii pe acest subiect, inclusiv în vederea achiziţiei terenului.

"Primăria Capitalei sau primăria de sector, pentru că se află în sectorul 1 acest parc, poate şi are şi cadrul legal pentru a începe discuţiile, inclusiv pentru achiziţia acestui teren, dacă e nevoie", a explicat Eugen Tomac.

Ambasada Italiei la Bucureşti a anunţat, potrivit unui comunicat de presă, scoaterea la licitaţie, în perioada 10 aprilie — 15 mai, a şase imobile aflate în proprietatea statului italian, printre care şi un teren din Calea Victoriei, folosit drept parc public.