"Pinnacles" de scoici de 4 metri înălţime, ascunse de dune nisip în Australia (video)

Mii de piloni de calcar imenşi apar din nisipul auriu, transformând deşertul într-un peisaj de film ştiinţifico-fantastic. O scenografie neobişnuită considerată printre cele mai fascinante din lume aflată în Parcul Naţional Nanbung.

"Pinnacles", Parcul Naţional Nambung, Australia
"Pinnacles", Parcul Naţional Nambung, Australia (Nambung National Park)

Parcul Naţional Nambung (Nambung National Park) se află în apropiere de Cervantes, în Australia de Vest, este situat la 245 km nord de oraşul Perth şi se întinde de-a lungul coastei Swan Coastal Plain. Principalul punct de atracţie al parcului sunt formaţiunile calcaroase imense ce ating înălţimea de 4 metri, numite "Pinnacles". Regiunea este numită Pinnacles Desert, chiar dacă deşertul se întinde numai pe o suprafaţă de 4 km², numai o mică parte a parcului care are o suprafaţă de 2.645.615 km².

Nu este o coincidenţă faptul că în fiecare an peste 200.000 de turişti traversează oceanul şi străbat jumătate din lume pentru a admira Pinnacles Desert şi uimitoarele sale peisaje lunare.

Pilonii de rocă sunt răspândiţi în deşert fără o ordine exactă. Coloanele calcaroase sunt de forme diferite: unele se termină cu un vârf crestat, în timp ce altele prezintă cupole rotunjite similare pietrelor funerare.

Dar cum au luat naştere pinnacles? Aceste formaţiuni datează de mii de ani, atunci când nisipul încă se afla sub mare.

În profunzime, terenul din Nambung ascunde straturi de calcar şi scoici, care s-au acumulat pe plajele oceanului de-a lungul secolelor. După aceea, procesele de eroziune au fracturat şi desprins aceste niveluri subterane, făcându-le să ajungă sub dunele de nisip.

Unele inscripţii aborigene indică faptul că unele pinnacles australiene au văzut lumina zilei acum 6.000 de ani, după care au fost din nou acoperite de nisip şi au reapărut în urmă cu câteva sute de ani.

Se pot vizita mergând pe jos sau folosind jeepurile. Intrarea în parc costă 6 euro, dar există şi un singur bilet cu care se pot vizita toate parcurile naţionale din Australia de Vest (20 euro).

Mai multe informaţii: Nambung National Park