MAE: România a preluat preşedinţia OSCE

(DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)

România a preluat preşedinţia Comitetului de Securitate al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), pe care o va deţine până la finalul anului 2015, a anunţat, marţi, Ministerul Afacerilor Externe.

Prin aceste mandat, se recunoaşte rolul activ al României în cadrul OSCE privind ”susţinerea rolului valorilor şi principiilor fundamentale ale organizaţiei în asigurarea păcii, securităţii şi cooperării în Europa”.

Delegaţia României la OSCE îi va avea în componenţă pe ambasadorul Cristian Istrate, Reprezentantul Permanent al României pe lângă Organizaţiile Internaţionale de la Viena, cât şi o echipă compusă din diplomaţi ai Misiunii Permanente a României la Viena.

Odată cu noul rol în fruntea Comitetului de Securitate, România se angajează să acorde o atenţie sporită ”combaterii terorismului, criminalităţii transnaţionale organizate şi fenomenului migraţiei ilegale în spaţiul OSCE, creşterii securităţii cibernetice, combaterii traficului ilegal cu fiinţe umane şi droguri, management-ului şi securităţii frontierelor statelor OSCE în contextul ameninţărilor transnaţionale, reformei sectorului de securitate şi aprofundării cooperării între autorităţile transnaţionale de securitate”.

De asemenea, pe parcursul mandatului, România va sprijini ”realizarea obiectivelor OSCE în domeniile de competenţă ale Comitetului de Securitate”, şi ”facilita un dialog constructiv pe linia consolidării eforturilor internaţionale privind ”combaterea ameninţărilor transnaţionale de securitate”.

”De-a lungul participării sale în cadrul OSCE, România a jucat un rol activ în consolidarea profilului organizaţiei în domeniul combaterii ameninţărilor transnaţionale, inclusiv în ce priveşte promovarea adoptării de mandate strategice ale OSCE în domeniu. Astfel, pe durata Preşedinţiei în Exerciţiu a OSCE exercitată de România în anul 2001 au fost adoptate mandate ale organizaţiei privind combaterea terorismului şi activităţile poliţieneşti. De asemenea, în 2011, România a facilitat negocierile pentru adoptarea Deciziei ministeriale privind creşterea coordonării şi coerenţei eforturilor OSCE în combaterea ameninţărilor transnaţionale, iar în 2012 a facilitat adoptarea mandatului strategic al OSCE privind combaterea terorismului”, potrivit comunicatului MAE.

Recent, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare a adoptat un rol activ în cadrul confruntărilor din peninsula Crimeea şi graniţa ruso-ucraineană, unde a trimis un număr semnificativ de misiuni de pace şi observatori, pentru a supraveghea situaţia drepturilor omului şi desfăşurarea conflictului din Ucraina. De asemenea, organizaţia a luat parte la negocierile de pace de la Minsk dintre Ucraina şi Rusia, facilitând obţinerea unui armistiţiu între armata ucraineană şi forţele pro-ruse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne