Macovei: Discursul lui Iohannis despre Justiţie seamănă cu cel al PSD

Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

În ciuda faptului că a semnat înainte de turul doi "Acordul pentru salvarea statului de drept şi a democraţiei în România", propus de Monica Macovei, în care se prevede clar că MCV nu trebuie să se ridice, noul preşedinte Klaus Iohannis şi-a schimbat acum opinia şi cere chiar ridicarea acestuia până la sfârşitul anului. Monica Macovei l-a acuzat pe acesta că adoptă o linie similară cu a social-democraţilor.

În cadrul discursului său de astăzi, susţinut în faţa membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, Iohannis a subliniat că "justiţia este una dintre cele trei puteri ale statului, nu o supraputere, care trebuie exercitata cu demnitate, respect şi sobrietate, nu etalată sub aspect de exotism mediatic".

"Sunt surprinsă şi am întrebări despre cum vede preşedintele Iohannis mersul Justiţiei. Seamănă cu ce ne spune PSD-ul. El spune că las-o mai moale. Ce înseamnă supra-putere? Să nu anchetez miniştri şi parlamentari? Eu aşa înţeleg, că asta vrea să spună prin să nu devină supra-putere", a fost reacţia Monicăi Macovei.

Şeful statului a mai afirmat că, în virtutea respectării tuturor drepturilor şi libertăţilor civile, inclusiv a prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului la imagine, "este de dorit ca CSM-ul şi Inspecţia Judiciară să ia atitudine, potrivit atribuţiilor legale, la modul cel mai serios ori de câte ori apar scurgeri nepermise de informaţii în presă, din dosarele penale aflate în curs de instrumentare."

"Parcă îi aud pe toţi politicienii cercetaţi, în primul rând e firesc ca oamenii să ştie ce se întâmplă la nivelul clasei politice, ce politicieni sunt anchetaţi, ce politicieni sunt corupţi. Eu nu o numesc scurgeri de informaţii, ci informarea publicului de către presă. Sunt dosare importante cu politicieni despre care sigur că publicul vrea să ştie", a precizat Macovei, pentru B1 TV.

Preşedintele a vorbit, de asemenea, despre ridicarea MCV până la finalului 2015, în contextul în care aceste rapoarte "au constatat progrese importante realizate de aproape toate instituţiile din justiţie şi, de aceea, cred că este timpul pentru o schimbare."

"Declar cu responsabilitate că a venit momentul ca România să fie evaluată cu obiectivitatea pe care o merită şi să se constate că acele condiţionalităţi, sub rezerva îndeplinirii cărora am devenit stat membru, au fost îndeplinite. Aşadar, cred că unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea MCV", a precizat acesta.

Iohannis a vorbit şi despre posibilitatea ca Procurorul General să devină membru al Consiliului Superior de Apărarea al Ţării, idee aprobată în scurt timp şi de premierul Victor Ponta pe contul său de Twitter.

"În scrisoarea pe care i-am trimis-o înainte de turul 2 şi pe care el a semnat-o, am scris ca MCV-ul să nu se ridice. Sunt surprinsă. O să urmăresc foarte atent ce face şi ce zice. Sunt împotriva ca procurorul general să fie parte din CSAT, pentru că este membru al puterii judecătoreşti, nu e ca preşedintele, premierul sau miniştrii. Poate fi supus la presiuni politice. Nu are ce să caute un magistrat în CSAT. Ridicare MCV îmi dă fiori reci, dar îi bucură pe baroni. Dacă nu era MCV, DNA nu mai exista, la fel şi ANI", a subliniat Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne