Şefa ÎCCJ îl contrazice pe Iohannis: MCV trebuie menţinut. Sunt multe obiective nefinalizate

Livia Stanciu
Livia Stanciu (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

În timp ce noul preşedinte Klaus Iohannis a pledat pentru ridicarea MCV până la finele lui 2015, şefa Curţii Supreme, Livia Stanciu, s-a aflat exact la polul opus. În opinia acesteia, menţinerea Mecanismului de Cooperare şi Verificare este o necesitate în contextul în care ţara noastră are încă multe obiective nefinalizate.

"Din punctul meu de vedere, încă se impune menţinerea MCV, pentru că încă sunt multe obiective care nu sunt finalizate. Sigur că tindem, şi sub acest aspect sunt de acord cu ceea ce a spus preşedintele statului, că tindem pentru ridicarea acestui mecanism, dar el încă se impune a fi menţinut, pentru că toate obiectivele sunt stabilite şi au fost stabilite de comun acord, pentru că eu îl socotesc în principal şi l-am socotit mecanism de cooperare şi subsidiar doar de verificare, iar reprezentanţii Comisiei Europene, cel puţin în ceea ce priveşte activitatea instanţelor, au demonstrat acest lucru, de aceea cred că se impune a fi menţinut", a declarat marţi, după şedinţa de plen a CSM, Livia Stanciu, potrivit Mediafax.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut ridicarea MCV până la sfârşitul lui 2015, în contextul în care aceste rapoarte "au constatat progrese importante realizate de aproape toate instituţiile din justiţie şi, de aceea, cred că este timpul pentru o schimbare."

"Declar cu responsabilitate că a venit momentul ca România să fie evaluată cu obiectivitatea pe care o merită şi să se constate că acele condiţionalităţi, sub rezerva îndeplinirii cărora am devenit stat membru, au fost îndeplinite. Aşadar, cred că unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea MCV", a afirmat Iohannis.