Iohannis îşi ia consilier un opozant al exploatărilor cu cianuri din Apuseni

11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru  funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis
11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru numirea lui Sergiu Nistor în funcţia de consilier prezidenţial. Potrivit Hotnews, Nistor a fost comisar guvernamental pentru programul "Sibiu 2007, capitală culturală europeană" şi este un adversar declarat al exploatărilor cu cianuri la Roşia Montană.

Noul consilier prezidenţial are 54 de ani, este absolvent al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti în 1986, fiind specializat în conservarea integrată a patrimoniului construit. Potrivit unui CV prezentat pe site-ul ICR, Sergiu Nistor este autor al legislaţiei de specialitate în domeniul patrimoniului din România.

De asemenea, Nistor a fost secretar general al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO (2008/2009) şi preşedinte al ICOMOS (Consiliul mondial al Monumentelor şi Siturilor) România (din 2006).

Sergiu Nistor este un opozant declarat al proiectului exploatării aurifere de la Roşia Montană, exploatări pentru a căror interzicere zeci de mii români au ieşit în stradă în toamna lui 2013

"În calitate de membru al Comisiei naţionale a monumentelor am votat alături de toţi ceilalţi membri, pe 26 ianuarie, pentru a-i recomanda ministrului Culturii să updateze lista tentativă a României pentru lista patrimoniului mondial, introducând şi ceea ce este clasat în lista monumentelor la Roşia Montană", declara Nistor în septembrie 2011.

Numirea lui Nistor vine la scurt timp după ce preşedintele a fost puternic criticat de activiştii de mediu pentru ca şi l-a luat în echipa de consilieri pe Mihai Răzvan Ungureanu, susţinător al mineritului cu cianuri de la Roşia Montană şi al exploatării gazelor de şist.