Lazăr, vârf de lance: Şefii de Parchete din toată ţara resping propunerile lui Tudorel Toader

Şefii de Parchete din ţară resping ferm propunerile de modificare a legilor justiţiei avansate de ministrul PSD Tudorel Toader şi avertizează că, dacă acestea vor fi aplicate, vor lovi direct în independenţa magistraturii şi în angajamentele europene ale României.
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr (Florin Chirilă / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
29.08.2017

La scurt timp după ce ministrul Tudorel Toader a promovat o serie de modificări controversate la legile justiţiei, care au pus pe jar instant opinia publică, procurorul general Augustin Lazăr i-a convocat pe şefii Parchetelor din toată ţara pentru discuţii pe această temă. Concluzia este una cât se poate de tranşantă: dacă aceste propuneri ale PSD ar fi aplicate, România ar lua din nou un drum greşit în domeniul justiţiei.

"Ca o concluzie a dezbaterilor care au avut loc în adunările generale ale procurorilor şi a dezbaterilor care au avut loc în Consiliul procurorilor generali, putem spune că avem un mesaj coerent, în sensul că procurorii nu şi-au însuşit propunerile de lege care au fost prezentate de Ministerul Justiţiei. Nu şi le-au însuşit, pentru că ele afectează independenţa Justiţiei. Adoptarea acestor propuneri ar afecta independenţa magistraturii şi funcţionarea instituţiilor judiciare. De asemenea, ceea ce este mai trist, ar afecta angajamentele europene ale României. Colegii mei speră, sincer, că aceasta a fost numai o testare a pieţei ideilor în România şi aceste idei nu vor fi puse în practică", a declarat Lazăr, citat de Agerpres.

Şeful Parchetului General a anunţat că, în cel mai scurt timp, îi va prezenta ministrului PSD al Justiţiei sinteza dezbaterilor la care au luat parte cei 2.500 de procurori din ţară.

"(Propunrile lui Tudorel Toader - n.r.) sunt nişte idei, principii, nu ştiu cum să le numesc, oferte, care, dacă ar fi puse în practică, ar fi rău pentru justiţia din România, la atâţia ani de la intrarea în Uniunea Europeană. După părerea colegilor noştri, chiar dacă nu am avut la îndemână un proiect de act normativ, noi trebuie să luăm atitudine, pentru că este o provocare la adresa independenţei procurorilor. Am o carieră de magistrat de 35 de ani, nu mi s-a mai întâmplat acest lucru. Dar omul cât trăieşte învaţă şi trebuie să observe ce se întâmplă în jurul lui şi nu ar trebui să fim indiferenţi. Şi chiar dacă sunt nişte idei, că se testează piaţa ideilor cu nişte oferte, noi trebuie să le dăm răspuns", a subliniat Lazăr.

Mai exact, procurorii-şefi au respins trecerea Inspecţiei Judiciare de la Consiliul Superior al Magistraturii la Ministerul Justiţiei, adică sub control politic, înfiinţarea unei structuri specializate pentru anchetarea magistraţilor în cadrul Parchetului General, demers ce ar reduce atribuţiile DNA, precum şi introducerea unei vârste minime pentru admiterea la Institutul Naţional de Magistratură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor