Pleşoianu plusează peste Toader. Promite amendamente dure la modificarea Legilor Justiţiei

Considerate de neacceptat de societatea civilă, propunerile de modificare a Legilor Justiţiei sunt salutate de Pleşoianu, care transmite că va face şi amendamente în spiritul şi stilul consacrat în ultima vreme de PSD.
Liviu Pleşoianu
Liviu Pleşoianu (Facebook)

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu anunţă că va aduce o serie de amendamente la propunerile de modificare a legilor Justiţiei formulate de Tudorel Toader. Reamintim că odată ce proiectul de modificări, care a stârnit deja valuri de indignare şi proteste, va fi finalizat, trimis la CSM pentru un punct de vedere etc., acesta urmează să ajungă în Parlament, unde politicieni precum Pleşoianu, Şerban Nicolae, Eugen Nicolicea etc. îi vor aduce amendamente.

Printre amendamentele pe care vestitul social-democrat le anunţă pe Facebook se numără şi unul care să interzică ocuparea în timp a funcţiei de procuror-şef DNA, procuror-şef DIICOT, Procuror General al României de către aceeaşi persoană pentru a nu mai fi posibil noi "cazuri" Kovesi care "a putut să fie de două ori Procuror General şi de două ori Procuror-şef DNA."

Redăm amendamentele deputatului:

1. E greşit să creşti durata mandatului în fruntea unor instituţii de forţă. Absolut greşit. Tendinţa corectă, într-o societate democratică, ar trebui să fie cea contrară – de a reduce numărul anilor. Iar dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ţara noastră în ultimii 12 ani, devine clar că e profund greşită o astfel de modificare. Ca atare, voi depune cu siguranţă un amendament împotriva acestei măsuri.

2. Voi introduce CU SIGURANŢĂ şi un amendament prin care să fie interzisă ocuparea în timp a funcţiei de procuror-şef DNA, procuror-şef DIICOT, Procuror General al României de către aceeaşi persoană. Gândiţi-vă puţin - pe actuala reglementare, KOVESI a putut să fie de două ori Procuror General şi de două ori Procuror-şef DNA. E OK? ... Evident că nu e ok. Iar dacă mai trece şi treaba asta cu creşterea duratei mandatului de la trei la patru ani, atunci ajungem fără amendamentul meu în situaţia de a avea pe cineva la conducerea Parchetului General, a DNA şi a DIICOT timp de 16 ANI sau chiar 24 ANI! ...Suntem în toate minţile!?

3. Răspunderea magistraţilor nu poate fi doar una pecuniară. Dacă, de pildă, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dat sau dă o sentinţă care devine ulterior baza unei condamnări la CEDO, respectiva persoană NU ar trebui să mai poată ocupa vreo funcţie de conducere. Voi depune cu siguranţă amendamente multe aici. Unul dintre ele va viza inclusiv pierderea funcţiei de conducere deţinute (inclusiv cea de judecător la Curtea Constituţională – v. cazul Livia Stanciu) în cazul unei condamnări la CEDO.

4. Nu e suficient să scoţi Preşedintele României din schema de numire a Procurorului General, a Procurorului-şef DNA şi a Procurorului-şef DIICOT. Dacă îl înlocuieşti pe Preşedinte cu secţia pentru procurori a CSM tot nu te-ai asigurat că nişte personaje din umbră nu controlează, de fapt, totul. Voi depune şi aici amendamente", anunţă Pleşoianu.

În finalul postării, deputatul salută faptul că un procuror nu va mai putea deveni judecător decât "luând-o de la bază, de la linia de start", precum şi măsura trecerii Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei.

"Este absolut corect aşa, din toate punctele de vedere", susţine deputatul.

Reamintim că ministrul Tudorel Toader a prezentat, miercuri, proiectul privind modificarea legilor Justiţiei. Unele dintre cele mai criticate măsuri au fost trecerea Inspecţiei Judiciare din subordinea CSM în cea a Ministerului Justiţiei (lucru văzut ca o tentativă de politizare a acesteia), eliminarea preşedintelui ţării din procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi a Procurorului General, şi înfiinţarea unei secţii speciale care va investiga judecătorii corupţi, DNA fiind astfel scos din joc.

Propunerile lui Toader au fost criticate dur atât de societatea civilă cât şi de Ministerul Public, precum şi de preşedintele Iohannis, care le-a catalogat drept un atac la adresa statului de drept.

Duminică seara, mii de oameni au ieşit în stradă în Bucureşti, alte oraşe ale ţării şi diaspora, pentru a-şi exprima dezacordul faţă de propunerile formulate de ministru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne