Partidele politice sosesc la Cotroceni pentru consultări cu preşedintele Iohannis

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (ROBERT GHEMENT/AFP/Getty Images)

Preşedintele Klaus Iohannis va avea miercuri consultări cu partidele politice reprezentate în Parlament pe tema legilor electorale, a finanţării campaniilor şi imunităţii parlamentarilor.

Potrivit calendarului anunţat de Administraţia Prezidenţială, prima rundă de discuţii va fi cea cu Partidul Social Democrat, programată să înceapă la ora 10:00. La ora 11:00 încep consultările cu Partidul Naţional Liberal, la ora 12:00 intră la consultări Uniunea Naţională pentru Progresul României.

La ora 14:00, preşedintele va discuta cu reprezentanţii Partidul Conservator, la ora 15:00 sunt programate discuţiile cu Uniunea Democrată Maghiară din România iar la ora 16:00, şeful statului va discuta cu Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale. Ultimul pe listă (ora 17:00) este Partidul Poporului - Dan Diaconescu.

Luni, preşedintele PSD, premierul Ponta, anunţă că va propune la consultările de la Cotroceni ca viitorul Parlament să aibă 318 deputaţi şi 100-110 senatori.

Potrivit Hotnews, social-democraţii vor mai susţine miercuri la Palatul Cotroceni că organizarea tuturor tipurilor de scrutin, inclusiv în diaspora, să fie făcută de Autoritatea Electorală Permanentă, cu sprijinul logistic al autorităţilor publice.

Referitor la sistemul de alegere a autorităţilor locale, pentru primari opţiunea PSD este aceea de a se continua sistemul actual, care, potrivit social-democraţilor, "nu a dovedit niciun fel de probleme în organizare şi funcţionarea mandatului''.

De asemenea, delegaţia PSD va propune reluarea activităţii Comisiei de revizuire a Constituţiei, în baza principiilor care au fost avute în vedere chiar din 2013 (când, reamintim, USL-ul îşi propunea să facă din Parlament "organul su­prem al poporului român").

În ceea ce priveşte imunitatea parlamentarilor, Ponta a susţinut că PSD este de acord cu modificarea Constituţiei în ceea ce priveşte imunitatea parlamentarilor, precizând că PSD va vota, "de fiecare dată", pentru îndeplinirea solicitărilor Justiţiei.

Din delegaţia PSD la consultările cu preşedintele vor face parte premierul Victor Ponta, preşedintele executiv, Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi senatorul Ioan Chelaru.

La rândul lor, liberalii au anunţat că vor susţine revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, acelaşi mod de alegere fiind susţinut şi pentru preşedinţii consiliilor judeţene.

În ceea ce priveşte alegerile parlamentare, vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu, a reiterat luni faptul că liberalii susţin reducerea semnificativă a numărului de parlamentari şi "împiedicarea ca pe cale artificială, din cauza efectelor legii electorale, acest număr de parlamentari să crească în urma alegerilor."

Mihai Voicu a mai afirmat că partidul său doreşte întroducerea votului prin corespondenţă pentru românii din diaspora şi a subliniat necesitatea ca legile electorale să fie adoptate în Parlament până pe 5 mai, astfel încât să poată fi aplicate conform deciziei Curţii Constituţionale.

Cât despre finanţarea campaniilor electorale, vicepreşedintele PNL a menţionat că este susţinută varianta finanţării de la bugetul de stat a cheltuielilor de campanie, cu impunerea unor praguri în lege. În opinia liberalilor, se poate opta pentru eliminarea finanţării partidelor prin donaţii şi plafonarea cotizaţiilor membrilor de partid în cazul cheltuielilor care nu vizează campaniile electorale

În ceea ce priveşte imunitatea parlamentarilor, Voicu a declarat că PNL susţine accelerarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentarilor sau a începerii urmăririi penale pentru actuali sau foşti miniştri.

Delegaţia PNL la consultări va fi condusă de co-preşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga. Vor mai participa Mihai Voicu. Cătălin Predoiu, Gheorghe Flutur şi Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România va propune un sistem electoral mixt, alegerea primarilor din primul tur, şi va prezenta şi soluţiile sale pentru rezolvarea crizei creditelor în franci, relatează Hotnews.

În legătură cu reducerea numărului de parlamentari, UDMR este de acord cu varianta de 300 +18 la Camera Deputaţilor şi aproximativ 127 la Senat.

Reprezentanţii UDMR vor susţine alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, aşa cum se întâmplă în prezent şi "poate fi de acord ca preşedinţii de CJ să fie aleşi şi de către Consiliul Judeţean, nu neapărat prin vot direct" şi vor mai propune ca partidele să fie finanţate doar de la bugetul de stat.

Potrivit Hotnews, delegaţia Uniunii va prezenta la întrevederea de la Cotroceni şi soluţii privind criza creditelor în franci elveţieni, respectiv "conversia creditelor în valută în lei sau, în cazul în care creşte rata de schimb cu o anumită sumă sau cu anumit procent, atunci dobânzile să fie tăiate".

Delegaţia UDMR pentru consultările de la Cotroceni va fi formată din Kelemen Hunor şi parlamentarii Mate András, Marton Arpad, Borbely Laszlo şi Biro Rozalia.

Partidul lui Dan Diaconescu, PP-DD va propune modificarea legii electorale şi revenirea la votul pe liste, precum şi introducerea votului electronic şi a votului prin corespondenţă.

În ceea ce priveşte imunitatea parlamentarilor, liderul PP-DD, Simona Man a declarat că partidul său a susţinut în mai multe rânduri că imunitatea aleşilor ar trebui să se rezume doar la partea de declaraţii politice.

Simona Man va fi însoţită la consultările de la Palatul Cotroceni de preşedintele fondator Dan Diaconescu, secretarul general Liviu Neagu, Radu Orzata, senatorul Ionel Agrigoroaie şi deputatul Valentin Blănariu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne