Fostul ministru Monica Iacob Ridzi condamnată la cinci ani de închisoare cu executare

Monica Iacob Ridzi.
Monica Iacob Ridzi. (ridzi.ro)

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, a fost condamnată luni la cinci ani de închisoare cu executare, relatează B1 TV. Decizia magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob-Ridzi a fost trimisă în judecată, alături de alte 11 persoane, în 3 mai 2011. Procurorii DNA au arătat că în perioada decembrie 2008 - iulie 2009 a fost acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic, săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate, participaţie improprie la infracţiunea de a modifica, şterge sau deteriora date informatice, fără drept.

Conform procurorilor DNA, în perioada 17 martie - 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , în calitate de ordonator principal de credite, a dispus, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului, să atribuie ilegal contracte de prestări servicii unor firme private.

"A fost alocată, în acest scop, societăţilor comerciale Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL, suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată şi aprobată prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului şi Sporturilor a hotărât, de asemenea, în mod unilateral, ca evenimentele să fie organizate în locaţii din Bucureşti, Costineşti şi 39 reşedinţe de judeţ, în care cunoştea că structurile proprii ale ministerului ori alte entităţi publice sau private vor desfăşura manifestări de acest gen", susţin procurorii.

Procurorii au mai acuzat-o pe Monica Iacob-Ridzi că, ulterior declanşării cercetărilor, în 13 iulie 2009, ar fi solicitat administratorului reţelei informatice să şteargă date pentru a nu fi descoperite. În acest scop, administratorul reţelei a accesat fără drept sistemele informatice ale Ministerului Tineretului şi Sportului şi a şters înregistrările.

Pe 27 ianuarie 2014 judecătorii ÎCCJ au condamnat-o pe Ridzi la 5 ani de închisoare cu executare, decizie menţinută prin sentinţa dată de magistraţi astăzi.

Anterior termenului de luni, fostul ministru a postat un mesaj pe blog în care susţine că este foarte bolnavă, şi-şi compară soartă cu cea a bunicei sale, deportată în 1945 în Uniunea Sovietică.

"Numai Dumnezeu ştie câte zile mai am de trăit, dar mă rog Lui ca acele zile să le trăiesc lângă copiii mei, acasă.", mai scria Ridzi, afirmând că şi copilaşii ei, care i-au fost alături, sunt şi ei afectaţi şi bolnavi.

"Copiii mei au nevoie de mamă, acasă, altarul de sacrificiu are nevoie de al 13 – lea ministru …", mai scria Ridzi, cel de al 13-lea ministru al Tineretului şi Sportului.

În acelaşi dosar cu Ridzi a fost condamnată Ioana Vârsta, fosta consilieră a acesteia, tot la cinci ani cu executare. Restul inculpaţilor au primit sentinţe între 2 şi 3 ani cu suspendare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.