La toamnă, va fi semnat contractului cu Gazprom

Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom.
Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom. (YURI KADOBNOV / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
29.07.2012

Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a declarat că Chişinăul va anunţa Moscova despre poziţia sa faţă de acordul interguvernamental de livrare a gazelor naturale, în viitorul apropiat.

Totodată oficialul a a precizat că şedinţa Comisiei de Stat pentru Energetică va fi convocată de premierul Vlad Filat, săptămâna viitoare.

În acest sens, Valeriu Lazăr a spus: "Sper ca prima rundă de negocieri să aibă loc în luna septembrie. Abia după asta vor avea loc negocierile propriu-zise dintre Moldovagaz şi Gazprom".

Precizăm: în momentul de faţă, Republica Moldova nu are cu Gazpromul un contract valabil de furnizare a gazelor naturale. Termenul acordului precedent a expirat încă la finele anului trecut, după care a fost prelungit în fiecare trimestru.

Principala pretenţie a Gazpromului este aderarea ţării noastre la Pachetul Energetic III al Uniunii Europene care obligă divizarea în entităţi diferite a companiilor de furnizare si celor de distribuţie a gazelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor