R. Moldova: Contractul de livrare a gazelor ruseşti va fi prelungit cu şase luni

. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
25.06.2012

Contractul de livrare a gazelor ruseşti în Republica Moldova va fi prelungit cu şase luni, a declarat ministrul economiei, Valeriu Lazăr. Această declaraţie a fost făcută după ce oficialul moldovean s-a întâlnit la Sankt-Petersburg pe data de 22 iunie, cu omologul său rus, Alexandr Novak şi locţiitorul preşedintelui SA "Gazprom", Valerii Golubev, notează tv7.md.

Totodată potrivit calculelor, preţul de livrare al gazelor nu se va schimba esenţial, de aceea tarifele la gaze pentru consumatorii moldoveni vor rămâne aceleaşi până la sfârşitul anului 2012.

În acest sens ministrul economiei a precizat: "Am decis, în cadrul întrevederii cu Domnul Golubev, ca în decursul săptămânii viitoare să prelungim actualul contract de livrare a gazelor pentru încă şase luni, adică până la finele anului curent. Astfel, ne-am rezervat timp pentru pregătirea textului acordului energetic, în baza căruia va fi elaborat noul contract de livrare a gazelor".

Mai mult, Valeriu Lazăr a menţionat că un grup de lucru se va ocupa de elaborarea textului pentru acordul energetic, concretizând că a fost analizată toată problematica relaţiilor din domeniul energetic, inclusiv şi furnizarea neîntreruptă a energiei electrice de la Centrala Electrică Moldovenească. ”Am decis să iniţiem un grupde lucru interparlamentar moldo-rus la nivel de ministere pentru elaborarea textului acordului energetic”, a precizat oficialul.

Potrivit Publika.TV, contractul semnat de "Moldovagaz" şi "Gazprom" pentru cinci ani a expirat la 31 decembrie 2011, iar un nou contract privind preţul şi condiţiile de livrare a gazului încă nu a fost semnat din cauza divergenţilor între Moscova şi Chişinău. Deocamdată, părţile au reuşit să se înţeleagă doar în privinţa prelungirii vechiului contract, iar termenul acestui acord expiră la 30 iunie 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor