”Gazprom”-ul şi SA “Moldovagaz” nu au încheiat un nou contract!

Ana Chitoroagă
21.04.2012

Curtea de Conturi a Federaţiei Ruse recomandă ”Gazprom”-ului urgentarea încheierii unui contract cu Republica Moldova, scrie publicaţia rusă “Izvestia”. Deocamdată, gigantul rus şi SA ”Moldovagaz” nu au convenit asupra unui nou contract privind livrarea şi tranzitarea gazelor, căci vechiul contract a expirat la finele anului 2011.

Principalul motiv de tărăgănare a noului contract între ”Gazprom” şi ”Moldovagaz” ar fi preţul la gazele naturale, consideră analistul economic rus de la Raiffeisen Bank, Andrei Polişciuk, care a declarat: ”este evident, că ”Gazprom” nu va accepta, în mod unilateral, o cedare a preţului la gaze, iar, cel mai probabil, R.Moldova va trebui să facă paşi în întâmpinare – ori să majoreze volumul de gaze consumate, ori să încheie un contract de lungă durată”.

După ce Curtea de Conturi a verificat programul de colaborare economică între Federaţia Rusă şi R.Moldova pentru anii 2009-2011, aceasta a recomandat urgentarea încheierii unui nou contract.

Totodată, în urma verificărilor efectuate, Curtea de Conturi a constatat că R.Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, a acumulat datorii de aproape 3 miliarde de dolari SUA pentru gazul rusesc.

Potrivit autorităţii ruse, datoriile au fost acumulate din cauza nivelului scăzut de plată al întreprinderilor termoenergetice, dar şi de politica tarifară din R.Moldova.

În prezent, gazul rusesc este livrat în R.Moldova în baza prevederilor vechiului contract, care a fost prelungit în mod repetat pentru o perioadă de trei luni, până la finele trimestrului II al anului curent, căci negocierile asupra noului contract de livrare a gazului rusesc între ”Moldovagaz” şi ”Gazprom” au intrat în impas. Ulterior, vicepremierul, Valeriu Lazăr, a declarat că R. Moldova nu va semna noul contract până nu va fi clară situaţia datoriilor regiunii transnistrene.

În trimestrul I al anului 2012, Republica Moldova plăteşte gigantului „Gazprom” preţul de 387,96 dolari SUA pentru 1000 m3 de gaze natural, scrie arena.md.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor