Kremlinul neagă că a trimis un avion în Venezuela pentru a “extrage 20 de tone de aur” din Banca Naţională

Avion al companiei ruseşti Nordwind Airlines
Avion al companiei ruseşti Nordwind Airlines (Wikimedia.org)

Moscova a negat afirmaţiile că un avionul de pasageri rusesc care a aterizat recent în Caracas a fost încărcat cu o cantitate de aur din rezervele ţării în valoare de 840 milioane de dolari, susţinând că nu deţine informaţii despre un astfel de lucru, potrivit Express.co.uk.

Opoziţia venezueleană, care urmăreşte detronarea preşedintelui actual al ţării, a menţionat că a primit informaţii de la Banca Venezuelei că un avion rusesc a ajuns în Caracas pentru a “extrage cel puţin 20 de tone de aur”, adică aproximativ 20% din rezervele de aur ale băncii. Un mesaj postat pe Twitter de opoziţia venezueleană, care face referire la directorul Băncii Venezuelei, susţine: “Cerem Băncii să dezvăluie detalii cu privire la situaţie. Acest aur nu aparţine lui Calixto Ortega. Aurul aparţine poporului venezuelean”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu are cunoştinţă de vreun plan de a transporta aur venezuelean în Rusia.

Peskov a adăugat: “Rusia este pregătită să contribuie la soluţionarea situaţiei politice din Venezuela în orice manieră posibilă, fără să interfereze în afacerile interne ale ţării”.

Avionul Boeing 777 aparţinând companiei ruseşti Nordwind Airlines, cu un spaţiu pentru aproximativ 400 de pasageri, a fost parcat într-o zonă privată a aeroportului după ce a zburat direct din Moscova, potrivit datelor privind monitorizarea zborului şi unor fotografii obţinute de Reuters.

Conform datelor, acelaşi avion a efectuat un zbor din Moscova spre Caracas în 3 decembrie 2018, care a coincis cu momentul în care preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a călătorit în Rusia pentru a se întâlni cu omologul rus Vladimir Putin.

De asemenea, Novaia Gazeta a raportat că avionul avea la bord două echipaje şi niciun pasager, sugerând că nu există niciun motiv evident pentru ca avionul să efectueze cursa din moment de turiştii ruşi au fost avertizaţi în mod oficial să nu călătorească în Venezuela, iar pachetele de zbor dintre Moscova către ţara sud-americană au fost suspendate în urmă cu trei ani din cauza declinului vânzărilor.

Ministerul rus de Externe nu a anunţat intenţia de evacuare a cetăţenilor ruşi prezenţi în ţara cuprinsă de tulburări.

Totuşi, ministrul venezuelean de Finanţe, Simon Zerpa, a declarat că există avioane ruseşti pe aeroportul din Caracas şi a avertizat jurnaliştii să “fie atenţi la diverse farse” când a fost întrebat în legătură cu problema aurului.

Prezenţa neelucidată a avionului rusesc a fost raportată după ce Banca Angliei a refuzat în urmă cu câteva zile să scoată din seifuri aurul Venezuelei, păstrat în Marea Britanie, pentru a-l înapoia preşedintelui Nicolas Maduro, care în prezent se confruntă cu posibilitatea răsturnării regimului său.

Pe fondul scenelor violente din ultimele zile din Venezuela, Marea Britanie l-a recunoscut pe autoproclamatul preşedinte interimar Juan Guaido, care este şi liderul opoziţiei ţării. În acest context, Banca Angliei susţine eforturile lui Guaido şi i-a împiedicat pe oficialii lui Maduro să retragă din seifurile sale aur venezuelean în valoare de 1,2 miliarde de dolari. Banca britanică a oferit ţării sud-americane un „serviciu de custodie pentru aur”, însă acum îşi rezervă dreptul de a nu înapoia Venezuelei aurul, potrivit Express.co.uk.

De asemenea, în contextul tulburărilor din statul sud-american, SUA a aplicat sancţiuni semnificative asupra companiei petroliere de stat a Venezuelei.