Guvernul Maduro loveşte din nou. Vrea anchetarea lui Guaido şi îngheţarea conturilor sale

Juan Guaido, liderul opozitei din Venezuela
Juan Guaido, liderul opozitei din Venezuela (Marco Bello/Getty Images)

Procurorul general al Venezuelei a declarat marţi că a cerut Curţii Supreme să deschidă o investigaţie preliminară împotriva autoproclamatului preşedinte Juan Guaido, să îngheţe conturile liderului opozitei şi să-i impună o interdicţie de călătorie, potrivit Reuters.

SUA, împreună cu alte câteva ţări, l-au recunoscut pe Guaido în funcţia de şef legitim al Venezuelei şi l-au eetichetat pe preşedintele de stânga Nicolas Maduro ca fiind uzurpator. Maduro, investit oficial la începutul acestei luni în cel de-al doilea mandat după alegerile disputate în 2018, îl acuză pe Guaido de orchestrarea unei lovituri dirijate de SUA împotriva sa.

Procurorul general Taek Saab a afirmat la televiziunea de stat că a cerut Curţii Supreme “să deschidă o investigaţie preliminară împotriva lui Juan Guaido ca urmare a incidentelor violente provocate în această ţară începând cu 22 ianuarie”, cu o zi înainte ca Guaido să se autoproclame preşedinte interimar.

De asemenea, Saab l-a acuzat pe Guaido că ajută state străine să interfereze cu problemele interne ale Venezuelei.

În calitate de parlamentar, care conduce de asemenea Adunarea Naţională, Guaido are imunitate în faţa unei investigaţii şi această imunitate poate fi suspendată doar de către o instanţă superioară.

La câteva minute după anunţ, Guaido a declarat că nu subestimează ameninţarea cu închisoarea, însă nu crede că acest lucru este ceva nou.

“Suntem aici, vom continua să acţionăm şi să lucrăm pentru a depăşi criza umanitară”, a declarat Guaido la o conferinţă de presă.

Sute de mii de oameni au protestat în 23 ianuarie împotriva lui Maduro, iar poliţia a luat măsuri de suprimare a protestelor. Se crede că cel puţin 40 de persoane au fost ucise în violenţele politice de săptămâna trecută, inclusiv 26 de manifestanţi împuşcaţi de forţele de ordine pro-guvernamentale, a declarat marţi ONU.

Amplificând presiunea asupra lui Maduro, administraţia preşedintelui american Donald Trump a impus luni sancţiuni asupra companiei petroliere de stat a Venezuelei, PDVSA, declanşând creşterea preţurilor globale la petrol şi răspunsuri furioase din partea Chinei şi Rusiei.

De asemenea, Germania, Spania şi Franţa i-au oferit sâmbăta trecută lui Maduro opt zile pentru a convoca noi alegeri care să ajute la soluţionarea unei crize politice ce durează de câţiva ani în ţara sud-americană, potrivit Deutsche Welle.

Martina Fietz, purtătoare de cuvânt a guvernului german, a susţinut pe Twitter că Berlinul este pregătit să îl recunoască pe liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido ca preşedinte interimar dacă săptămâna viitoare nu se va solicita organizarea de noi alegeri în Venezuela.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe