Maduro şi Guaido luptă pentru a deţine controlul asupra armatei Venezuelei

Soldaţi venezueleni
Soldaţi venezueleni (Carlos Becerra/Anadolu Agency/Getty Images)

Deşi Marea Britanie refuză să returneze Venezuelei aur în valoare de peste un miliard de dolari şi SUA îi oferă liderului opoziţiei (şi autoproclamatului preşedinte interimar venezuelean) Juan Guaido acces la conturile de stat venezuelene din Federal Reserve, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro încă deţine cea mai importantă pârghie a statului: forţele armate bolivariene, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Dar priza sa asupra armatei începe să slăbească în condiţiile în care, în weekendul trecut, colonelul José Luis Silva, delegatul militar al Venezuelei în SUA, a devenit oficialul cu cel mai înalt rang de până acum care a trecut în mod oficial în tabăra opoziţiei. Plecarea sa a evidenţiat cea mai semnificativă luptă pentru a determina cine iese victorios în timpul provocării guvernului Maduro, în contextul în care opoziţia venezueleană susţinută de SUA urmăreşte să smulgă puterea din mâinile partidului socialist aflat la conducere.

Colonelul Silva a declarat pentru Nuevo Herald, într-un interviu telefonic din Washington: “În calitate de ataşat pentru apărare venezuelean în SUA nu îl recunosc pe Nicolas Maduro ca preşedinte al Venezuelei. Mesajul meu către toţi membrii forţelor armate este acela că toţi cei care poartă o armă să nu atace poporul. Noi suntem de asemenea o parte a poporului şi am susţinut destul un guvern care a trădat cele mai fundamentale principii şi s-a vândut altor ţări”.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat în weekend Consiliului de Securitate al ONU că statele lumii trebuie să se poziţioneze de partea unei tabere în Venezuela. Totuşi, în cele din urmă, armata ţării sud-americane ar avea ultimul cuvânt cu privire la scenariul în care Maduro ar reuşi să rămână la putere.

Colonelul Silva a fost numit “trădător” de membri ai armatei şi poliţiei venezuelene, în timp ce Guaido l-a primit în sânul opoziţiei.

Pentru a încerca să convingă armata să îl abandoneze pe Maduro, Financial Times a raportat că susţinătorii lui Guaido au distribuit membrilor armatei copii ale unui proiect de lege privind amnistia, promiţându-le să îi graţieze de orice infracţiune – în afara “crimelor comise împotriva umanităţii” – pe care le-ar fi comis începând cu 1999. Guaido a prezentat documentul într-un mesaj postat pe Twitter în urmă cu câteva zile.

În timp ce aproximativ 24 de ţări, inclusiv majoritatea celor din America Latină, l-au recunoscut pe Guaido ca lider legitim al Venezuelei, multe alte state continuă să îl susţină pe Maduro. Şi mai important, armata venezueleană a rămas în spatele lui Maduro care, într-un discurs susţinut duminică, a acuzat “Imperiul” – adică Statele Unite – că intervine pentru a încerca să îi răstoarne regimul. Deşi se bucură de un anumit grad de sprijin extern, mecanismele statului venezuelean, care nu include doar armata, ci şi instanţele ţării, a rămas de partea lui Maduro până acum. Însă campania privind “graţierea” este cel mai cuprinzător efort pentru a atrage armata de partea opoziţiei.

Între timp, deşi forţele de ordine s-au abţinut în mare parte de la comiterea de violenţe în masă (doar 14 persoane au fost ucise în protestele recente), consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, John Bolton, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la o posibilă suprimare şi a avertizat armata venezueleană să nu îi atace pe susţinătorii opoziţiei sau personalul diplomatic american din Venezuela.

Şi, deşi Maduro şi-a retras ameninţarea de a expulza diplomaţii americani din ţară sa, el a ordonat personalului Ambasadei Venezuelei din Washington să plece din SUA. În weekendul trecut au fost circulate rapoarte care au susţinut că angajaţii Ambasadei au ars documente în interiorul clădirii. De asemenea, tot în weekendul care a trecut, Uniunea Europeană a acordat administraţiei Maduro opt zile pentru a desfăşura noi alegeri sau Europa va înceta să îi mai recunoască guvernul.

Într-un spectacol de imagine care a urmărit să transmită mesajul că el încă menţine un control ferm asupra ţării şi că armata este de partea sa, Maduro a participat în cursul weekendului trecut la un exerciţiu în care tancuri venezuelene au lansat câteva proiectile într-o vale din apropierea capitalei Caracas.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe