Un avion de pasageri rusesc aterizat în Venezuela activează “zvonurile”

Avion al companiei ruseşti Nordwind Airlines
Avion al companiei ruseşti Nordwind Airlines (Wikimedia.org)

Un avion de pasageri rusesc care a aterizat în Caracas în această săptămână a generat senzaţie pe reţele sociale, circulând zvonuri cu privire la misiunea avionului după ce Kremlinul a promis că va fi alături de preşedintele venezuelean Nicolas Maduro în criza din ţara sud-americană.

Avionul Boeing 777, cu un spaţiu pentru aproximativ 400 de pasageri şi aparţinând companiei ruseşti Nordwind Airlines, a fost parcat într-o zonă privată a aeroportului după ce a zburat direct din Moscova, potrivit datelor privind monitorizarea zborului şi unor fotografii obţinute de Reuters.

Conform datelor, acelaşi avion a efectuat un zbor din Moscova spre Caracas în 3 decembrie 2018, care a coincis cu momentul în care Maduro a călătorit în Rusia pentru a se întâlni cu omologul rus Vladimir Putin.

Nici compania Nordwind şi nici guvernul venezuelean nu au răspuns imediat cererii de comentarii privind motivul pentru care avionul a zburat spre Caracas.

Reţelele sociale din Venezuela au fost împânzite cu teorii – că avionul transporta mercenari, că a zburat în Caracas pentru a-l escorta pe Maduro în exil sau că a sosit încărcat cu aur. Niciuna dintre teorii nu s-a bazat pe dovezi solide, însă speculaţiile demonstrează atmosfera de nesiguranţă din ţară, pe măsură ce Maduro se află sub o presiune internaţională fără precedent pentru a demisiona, potrivit Reuters.

Sursa citată a raportat săptămâna trecută că acei contractori militari privaţi care au desfăşurat misiuni secrete pentru Rusia au zburat în Venezuela pentru a consolida securitatea lui Maduro în faţa masivelor proteste ale opoziţiei de săptămâna trecută, potrivit unor persoane apropiate de aceştia.

Avionul rusesc zboară normal între Rusia şi Asia de Sud-Est. Nici Nordwind şi nici alte companii aeriene comerciale nu oferă zboruri directe între Moscova şi Caracas.

Publicaţia rusească Novaia Gazeta a raportat că avionul avea la bord două echipaje şi niciun pasager.

Maduro susţine că se confruntă cu o încercare de lovitură de stat susţinută de Washington şi condusă de liderul opoziţiei Juan Guaido, care săptămâna trecută s-a autoproclamat preşedinte interimar şi a fost recunoscut de SUA şi alte ţări regionale şi occidentale ca lider legitim al Venezuelei.

Rusia a acuzat administraţia preşedintelui american Donald Trump că încearcă să răstoarne regimul Maduro şi a avertizat împotriva oricărei intervenţii militare. De asemenea, marţi, Kremlinul a condamnat noile sancţiuni impuse de SUA împotriva sectorului petrolier vital al Venezuelei, precizând că acestea reprezintă o interferenţă ilegală în afaceri ale membrului OPEC.

Sute de mii de oameni au protestat în 23 ianuarie împotriva lui Maduro, iar poliţia a luat măsuri de suprimare a protestelor. Se consideră că cel puţin 40 de persoane au fost ucise în violenţele politice de săptămâna trecută, inclusiv 26 de manifestanţi împuşcaţi de forţele de ordine pro-guvernamentale, a declarat marţi ONU.

De asemenea, Germania, Spania şi Franţa i-au oferit sâmbăta trecută lui Maduro opt zile pentru a convoca noi alegeri care să ajute la soluţionarea unei crize politice ce durează de câţiva ani în ţara sud-americană, potrivit Deutsche Welle.

Martina Fietz, purtătoare de cuvânt a guvernului german, a susţinut pe Twitter că Berlinul este pregătit să îl recunoască pe liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido ca preşedinte interimar dacă nu se vor convoca noi alegeri în Venezuela.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe