Kremlinul îşi întăreşte poziţia. Cel puţin 15 avioane ruseşti cu "echipamente şi personal" au aterizat în Siria

Cel puţin 15 avioane care transportau "echipamente şi personal" au aterizat la o bază militară din vestul ţării.
Avion de luptă rusesc Su-27.
Avion de luptă rusesc Su-27. (Captură Foto)

În jur de 15 avioane de tip cargo ale Kremlinului, la bordul cărora s-au aflat "echipamente şi personal", au aterizat, în ultimele două săptămâni, la o bază militară din vestul Siriei, a declarat sâmbătă o sursă militară pentru AFP, relatează Mediafax

"De două săptămâni, până sâmbătă dimineaţa, câte un avion-cargo aterizează în fiecare dimineaţă la baza militară Hmeimim. Cel puţin 15 avioane de acest tip, marcate în culorile steagului rus, au transportat echipamente şi personal", a declarat sursa respectivă.

Baza militară Hmeimim, situată în provincia Latakia, unul dintre principalele fiefuri ale regimului Assad, se află în incinta aeroportului civil şi militar Bassel al-Assad.

Avioanele de tip cargo sunt escortate, atât la aterizare cât şi la decolare, de avioane de vânătoare "cu scopul de a le proteja". "Camioane de tonaj mediu vin, apoi, să descarce avioanele şi să transporte încărcătura din interiorul aeroportului", a explicat sursa respectivă.

SUA îşi exprimă, de mai multe săptămâni, îngrijorarea faţă de consolidarea prezenţei ruseşti în Siria - cu avioane de luptă, sisteme de apărare antiaeriană şi echipamente moderne, dintre care o parte sunt cedate armatei siriene, care luptă într-un război civil, de peste patru ani, împotriva rebelilor.

Statele Unite au anunţat că nu au nimic împotriva unei iniţiative ruseşti de consolidare a luptei împotriva grupării Statul Islamic, dar că se tem că Rusia caută, de fapt, să consolideze regimul preşedintelui Bashar al-Assad şi să atace grupuri siriene, kurde sau forţe moderate susţinute de Washington.

Dacă mobilizarea rusă se verifică oficial şi mai ales dacă este utilizată, ar fi vorba despre primul angajament oficial al Rusiei - de la intervenţia sovietică în Afganistan din 1979 - în acest teatru de război îndepărtat.

Avioane ruseşti de vânătoare au intrat în Siria cu transponderele oprite

Avioane de vânătoare ruseşti şi-au oprit transponderele când au intrat în Siria, aparent pentru a evita să fie detectate, denunţă un oficial american, potrivit căruia aeronavele militare ruseşti au zburat foarte aproape de avioane de transport cu transponderele pornite, relatează CNN.

Însă sateliţi americani le-au detectat, a dezvăluit oficialul american. În urma unor evaluări, avioanele de vânătoare se aflau în Siria, iar, potrivit aceluiaşi oficial, ruşii au început să opereze avioane fără pilot în zona de coastă a oraşului Latakia.

În contextul în care în zona respectivă nu sunt prezenţi militanţi din cadrul grupării Statul islamic, aceste manevre ridică o serie de întrebări cu privire la intenţiile ruşilor şi acumularea militară rusă în regiune, pe care Statele Unite au anunţat că o urmăresc îndeaproape.

Aceste manevre arată mai degrabă că Moscova plănuieşte să-l susţină pe preşedintele Bashar al-Assad decât să lupte împotriva grupării teroriste, potrivit aceleiaşi surse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe