Rusia anunţă exerciţii maritime în estul Mediteranei

Kremlinul a anunţat că va desfăşura exerciţii maritime în estul Mediteranei, într-o mişcare care va amplifica şi mai multe tensiunile dintre SUA şi Rusia cu privire la conflictul sirian.
Distrugătorul Moskva în portul Sevastopol.
Distrugătorul Moskva în portul Sevastopol. (en.wikipedia.org)

Moscova a anunţat că va desfăşura “exerciţii de luptă” în partea estică a Mării Mediterane. Manevrele maritime din regiune ar putea amplifica tensiunile cu SUA, care acuză Rusia de o comasare militară în Siria.

Exerciţiile maritime sunt programate pentru sfârşitul lunii septembrie şi începutul lunii octombrie, a declarat joi ministrul rus al Apărării, conform Deutsche Welle.

Exerciţiile vor include trei nave din cadrul Flotei ruseşti de la Marea Neagră, inclusiv nava de debarcare Saratov, crucişătorul cu rachete ghidate Moskva şi distrugătorul Smetlivi, precum şi alte nave militare.

“În total, vor avea loc peste 40 de exerciţii de luptă, inclusiv focuri de artilerie şi lansări de rachete asupra unor ţinte pe mare şi în aer”, au susţinut oficialii ruşi într-o declaraţie.

Crucişătorul Moskva a părăsit deja portul Sevastopol din peninsula Crimeea şi se îndreaptă către Bosfor, a raportat agenţia rusă de ştiri Interfax.

În cadrul exerciţiilor, Marina rusă se va pregăti împotriva atacurilor venite din partea submarinelor, avioanelor şi navelor de luptă şi, în acelaşi timp, se va pregăti pentru desfăşurarea unor operaţiuni de cercetare şi salvare.

Aceste exerciţii militare ar putea amplifica tensiunile dintre Kremlin şi NATO, în condiţiile în care Rusia îşi comasează forţe militare în Siria pentru a-l susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Ministerul rus al Apărării a declarat că exerciţiile din estul Mării Mediterane au fost programate la sfârşitul anului trecut şi a încercat să ofere asigurări că nu există nicio legătură între aceste manevre maritime şi prezenţa militară rusă în Siria.

Totuşi acţiunile Moscovei în Siria merg în sens contrar acestor asigurări.

Soldaţii marinei ruse au dat prima lor bătălie de la staţionarea în Siria, au dezvăluit, joi, sursele militare şi de informaţii ale Debkafile. Brigada 810 a marinei ruse a luptat alături de armata siriană şi forţele speciale ale Hezbollah în cadrul unui atac asupra forţelor Statului Islamic la baza aeriană Kweiris, situată la est de oraşul Alep.

Operaţiunea de joi contravine asigurărilor date în 21 septembrie de preşedintele rus Vladimir Putin premierului israelian Benjamin Netanyahu, anume că forţele ruseşti din Siria sunt acolo doar pentru a apăra interesele Kremlinului şi că nu se vor implica în lupte alături de armata siriană, gruparea Hezbollah sau trupele israeliene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe