Soldaţii marinei ruse luptă alături de grupul Hezbollah în Siria

Trupele ruseşti au participat, joi, alături de armata siriană şi forţele speciale ale Hezbollah, la prima lor bătălie împotriva ISIS în Siria.
Trupe în Homs, Siria
Trupe în Homs, Siria (AFP/Getty Images)

Soldaţii marinei ruse au dat prima lor bătălie de la staţionarea în Siria, au dezvăluit, joi, sursele militare şi de informaţii ale Debkafile. Brigada 810 a marinei ruse a luptat alături de armata siriană şi forţele speciale ale Hezbollah în cadrul unui atac asupra forţelor Statului Islamic la baza aeriană Kweiris, situată la est de oraşul Alep.

Această operaţiune contravine asigurărilor date în 21 septembrie de preşedintele rus Vladimir Putin premierului israelian Benjamin Netanyahu, anume că forţele ruseşti din Siria sunt acolo doar pentru a apăra interesele Kremlinului şi că nu se vor implica în lupte alături de armata siriană, gruparea Hezbollah sau trupele israeliene.

Forţa ISIS (numele sub care mai este cunoscut grupul jihadist Statul Islamic) care apără baza aeriană Kweiris este dominată de luptători ceceni aflaţi sub comanda lui Abu Omar al-Shishani, considerat a fi unul dintre principalii comandanţi ai organizaţiei teroriste în ultimii doi ani. Al-Shishani, în vârstă de 27 de ani, provine din enclava cecenă Pankisi din Georgia, la fel precum mulţi alţi luptători care s-au alăturat Statului Islamic începând cu 2012.

Totuşi, atacarea luptătorilor ceceni nu este singurul motiv al implicării soldaţilor ruşi în atacul asupra bazei aeriene. În 11 septembrie, Debkafile a prezis că prima misiune rusească în Siria va consta în întreruperea asediului desfăşurat de rebelii sirieni asupra oraşului Alep, cel de-al doilea oraş ca mărime al Siriei.

Fiind primul lor pas, ruşii vor trebui să împiedice blocarea Autostrăzii nr. 5, care leagă Alep de Damasc şi să o menţină deschisă pentru întăririle şi echipamentele militare care sosesc pentru armata siriană aflată în oraş.

Ofensiva pentru recâştigarea controlului asupra bazei aeriene Kweiris, căzută în mâinile luptătorilor ISIS la jumătatea lunii iunie, este primul pas în implementarea planului operaţional al Rusiei pentru zona oraşului Alep.

Între timp, rapoartele care apar, în principal în SUA, sugerează că Putin – dezamăgit de ezitarea administraţiei Obama de a cere forţei sale aeriene să colaboreze cu Rusia în lupta contra ISIS – va încerca să îl convingă pe liderul american să îşi schimbe opinia atunci când se vor întâlni pe marginea Adunării Generale a ONU în 28 septembrie.

Conform surselor Debkafile, aceste rapoarte au fost răspândite pentru a ascunde criza serioasă existentă în ceea ce priveşte războiul SUA împotriva Statului Islamic.

În timp ce Rusia a trimis soldaţi şi arme avansate în Siria, creând baze şi lansând acţiuni ofensive, acţiunile americane împotriva ISIS au suferit o lovitură puternică prin decizia generalului John Allen – cel care a fost ales de Obama pentru a construi planul de luptă împotriva Statului Islamic – de a se retrage la începutul lunii noiembrie.

Surse apropiate de general au fost citate ca făcând referire la nemulţumirea acestuia faţă de modalitatea Casei Albe de a aborda războiul şi faţă de eşecul acesteia de a oferi resurse potrivite.

Faptul că forţele ruseşti au lansat primul atac asupra ISIS la scurt timp după anunţul viitoarei demisii a lui Allen, arată că Putin nu aşteaptă cooperarea americanilor în războiul contra teroriştilor islamişti.

Pentru prima dată în 41 de ani, de la războiul de uzură din 1974 împotriva Forţelor de Apărare Israeliene asupra Înălţimilor Golan, soldaţii ruşi luptă alături de forţele siriene. De asemenea, este pentru prima dată când o putere mondială precum Rusia alege să lupte alături de un grup terorist recunoscut, precum Hezbollah.

Un raport complet asupra activităţii militare şi a obiectivelor strategice ale Rusiei în Siria, şi un rezumat al discuţiilor dintre Putin şi Netanyahu la Moscova, vor fi publicate de website-ul Debkafile în 25 septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe