SUA pregătită să coopereze cu Rusia în privinţa Siriei

Şeful Pentagonului, Ash Carter, a declarat că SUA ar putea colabora cu Rusia în vederea soluţionării conflictului din Siria, deşi iniţial a exclus această variantă.
Secretarul american al Apărării Ashton Carter
Secretarul american al Apărării Ashton Carter (BRENDAN SMIALOWSKI AFP/Getty Images)

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, susţine că SUA şi Rusia ar putea găsi o soluţie pentru a coopera în privinţa crizei din Siria.

Şeful Pentagonului a cerut joi Moscovei să caute o soluţie politică pentru a se putea pune capăt conflictului sângeros care zguduie ţara arabă de peste 4 ani şi jumătate.

Carter a declarat că, dacă Rusia ar lupta împotriva teroriştilor ISIL (numele sub care este cunoscut grupul jihadist Statul Islamic) şi nu ar ataca pur si simplu opozanţi ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad, atunci Washingtonul şi Moscova ar putea colabora.

“Pe o astfel de variantă este posibil să putem găsi zone de cooperare”, a declarat Carter reporterilor.

“Dar dacă este vorba doar de a turna gaz pe foc în războiul civil din Siria, atunci cu siguranţă nu ar fi ceva productiv”, a adăugat acesta.

Oficialii americani susţin că Rusia este implicată într-o comasare militară în naţiunea arabă.

Ei susţin că Rusia a trimis recent sute de soldaţi şi avioane de luptă, piese de artilerie şi alte echipamente militare avansate pe un aeroport din provincia Latakia, din vestul Siriei.

Miercuri, secretarul de stat american John Kerry a avertizat că sprijinul Moscovei pentru guvernul sirian ar putea duce la o confruntare între forţele americane şi ruseşti prezente în Siria.

Kerry a declarat ziarului italian La Stampa că i-a transmis ministrului rus de Externe Serghei Lavrov că Washingtonul este foarte îngrijorat în privinţa sprijinului militar al Moscovei pentru guvernul lui Assad.

Washingtonul mai susţine că Moscova urmăreşte să creeze un avanpost militar în Siria pentru a ajuta guvernul lui Assad în lupta sa împotriva teroriştilor ISIL. Oficialii SUA mai declară că mişcările Moscovei ridică posibilitatea unor misiuni de luptă ruseşti în spaţiul aerian sirian.

În ciuda încercărilor Rusiei de a asigura SUA că forţele ruseşti din Siria sunt acolo doar pentru a apăra interesele Kremlinului şi că nu se vor implica în lupte alături de armata siriană, gruparea Hezbollah sau trupele israeliene, rapoartele de pe teren arată exact contrariul.

Soldaţii marinei ruse au dat joi prima lor bătălie de la staţionarea în Siria, conform unor surse militare şi de informaţii ale Debkafile. Brigada 810 a marinei ruse a luptat alături de armata siriană şi forţele speciale ale Hezbollah în cadrul unui atac asupra forţelor Statului Islamic la baza aeriană Kweiris, situată la est de oraşul Alep.

Ofensiva pentru recâştigarea controlului asupra bazei aeriene Kweiris, căzută în mâinile luptătorilor ISIS la jumătatea lunii iunie, este primul pas în implementarea planului operaţional al Rusiei pentru zona oraşului Alep.

Anunţul lui Carter are loc la câteva zile după ce Bloomberg, citând două persoane familiare cu războiul din Siria, a publicat un raport în care a susţinut că preşedintele rus Vladimir Putin se pregăteşte să lanseze lovituri aeriene unilaterale împotriva Statului Islamic în interiorul Siriei chiar dacă SUA respinge propunerea rusă pentru o colaborare între cele două forţe

Putin preferă ca SUA şi aliaţii săi să fie de acord să îşi coordoneze campania împotriva grupului Statului Islamic cu armata rusă, iraniană şi siriană – o variantă cu care nu a fost în consens până acum administraţia Obama, conform unei surse apropiate de Kremlin şi a unui consilier din cadrul Ministerul rus al Apărării.