Obama se va întâlni cu Putin la New York în 28 septembrie

Liderul rus Vladimir Putin şi omologul său american Barack Obama se vor întâlni în 28 septembrie la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU, pentru a discuta despre crizele din Ucraina şi Siria.
Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (JEWEL SAMAD/AFP/Getty Images)

Preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin se vor întâlni săptămâna viitoare la New York cu ocazia Adunării Generale a ONU. Întâlnirea celor doi are loc într-un moment în care relaţiile dintre SUA şi Rusia au devenit din ce în ce mai tensionate.

Întâlnirea a fost confirmată de ambele tabere şi va avea loc în după amiaza zilei de luni, 28 septembrie, cu ocazia sesiunii Adunării Generale, care va dura 3 zile.

Casa Albă susţine că Ucraina va fi principalul subiect pe lista discuţiilor dintre Obama şi Putin, în timp ce Moscova afirmă că cei doi şefi de stat se vor concentra pe Siria.

“Bineînţeles, subiectul principal va fi Siria”, a declarat joi un purtător de cuvânt al Kremlinului. Întrebat dacă situaţia din Ucraina va fi de asemenea discutată, acesta a declarat: “Ei bine, aceasta depinde de timpul avut la dispoziţie”.

“Va fi timp”, a răspuns Josh Earnest, purtător de cuvânt al Casei Albe, în timpul unei conferinţe de presă la Washington. Totuşi, el a minimalizat posibilitatea oricărui “anunţ major” în urma întâlnirii.

“Preşedintele [Barack Obama] a decis că, în acest moment, se merită să discute personal cu preşedintele Putin pentru a vedea dacă interesele Statelor Unite ar putea fi promovate”, a declarat Earnest.

În plus, Casa Albă a precizat că întrevederea dintre Obama şi Putin va avea loc la cererea Rusiei şi nu invers, pentru a risipi orice semne de îndoială în această privinţă, a raportat joi New York Times.

SUA pregăteşte soldaţi ucraineni care se luptă în estul Ucrainei cu rebelii separatişti pro-ruşi şi, de asemenea, susţine rebelii înarmaţi care se luptă cu guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

În plus, SUA a acuzat Rusia că se implică militar – cu soldaţi şi armament – în ambele conflicte. Totuşi, Moscova a negat cu tărie ambele acuzaţii şi a făcut apel la o soluţie diplomatică pentru criza din Siria.

Totuşi, în ciuda încercărilor Rusiei de a asigura SUA că forţele ruseşti din Siria sunt acolo doar pentru a apăra interesele Kremlinului şi că nu se vor implica în lupte alături de armata siriană, gruparea Hezbollah sau trupele israeliene, rapoartele de pe teren arată exact contrariul.

Soldaţii marinei ruse au dat prima lor bătălie de la staţionarea în Siria, au dezvăluit, joi, sursele militare şi de informaţii ale Debkafile. Brigada 810 a marinei ruse a luptat alături de armata siriană şi forţele speciale ale Hezbollah în cadrul unui atac asupra forţelor Statului Islamic la baza aeriană Kweiris, situată la est de oraşul Alep.

Ofensiva pentru recâştigarea controlului asupra bazei aeriene Kweiris, căzută în mâinile luptătorilor ISIS la jumătatea lunii iunie, este primul pas în implementarea planului operaţional al Rusiei pentru zona oraşului Alep.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne