Iohannis mută strategic: Referendum pe tema amnistiei şi graţierii: "Vorbim de ce fel de naţiune vrem să fim!"

După cum a anunţat deja, preşedintele Klaus Iohannis se foloseşte de toată greutatea funcţiei sale pentru a opri dezastrul care se prefigurează în domeniul Justiţiei.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Surpriza zilei! Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni, la Palatul Cotroceni, că va iniţia procedurile pentru un referendum pe tema amnistiei şi graţierii, motivând că este dreptul românilor să decidă pe acest subiect, nu al celor din PSD şi ALDE care vor să-şi cureţe dosarele.

"În aceste zile, mai ales ieri, au avut loc proteste. Oamenii indignaţi au ieşit în stradă să protesteze împotriva acestor încercări de a modifica prin Ordonanţe de urgenţă legislaţia penală. Am auzit fel şi fel de aberaţii. Imediat după ce au ieşit oamenii în stradă, activişti agitaţi şi agitatori au fugit la televiziunile obediente să explice poporului că este o nouă mineriadă - auzi, aberaţie - , este lovitură de stat. Cetăţenii, să dea lovitură de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat, doar că nu dau lovitura de stat, dau lovitura de graţie statului de drept din România. De ce au ieşit oamenii?", a declarat Iohannis.

Simplu de tot, potrivit preşedintelui: PSD şi cu satelitul lui, ALDE, au promis bunăstare românilor, au promis că vor rezolva problemele României, au promis dezvoltare economică, au promis salarii mai mari, au promis pensii mai mari. Şi oamenii, de bună-credinţă, i-au votat, iar când au ajuns efectiv la guvernare, s-au apucat de cu totul altceva.

"S-au apucat să umble la legislaţia penală, pentru a-şi curăţa dosarele lor, ale colegilor de partid, ale celor care i-au susţinut în campanie probabil. Asta i-a dus pe oameni în stradă, dragii mei! Una a fost promisă, alta a fost începută. De aici indignarea românilor. Nu vrea nimeni să dea lovitură de stat, nici nu vrea să răstoarne regimul. Iar Guvernul? Ce contează Guvernul? Acest guvern doar nu-şi imaginează că a ieşit cineva în stradă pentru acest guvern. Oamenii au ieşit să-şi spună indignarea şi guvernanţii ar face bine să ia seama", a subliniat Iohannis.

Drept urmare, şeful statului a anunţat că va iniţia procedurile pentru un referendum pentru ca românii să poată decide ei pe acest subiect, devenit deja o "temă naţională."

"Este evident că există un larg interes pentru această temă a schimbării Codurilor Penale şi a graţierii, şi dacă aşa este, atunci voi supune această temă dezbaterii publice şi votului popular. Voi începe demersurile pentru un referendum, referendum prin care românii vor putea să se exprime, vor putea să spună dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu", a precizat Iohannis.

Preşedintele a explicat că nici graţierea nici modificarea Codurilor Penale nu au fost subiecte care s-au regăsit în programul de guvernare al PSD, aşa că, dacă guvernanţii au făcut o temă din asta, trebuie "să suporte votul popular", pentru că românii au dreptul să-şi exprime opinia.

Iohannis a mai susţinut că tema acestui referendum depăşeşte cadrul strict al domeniului justiţiei, în esenţă fiind vorba despre ce fel de naţiune vrem să fim.

"Aparent, vorbim despre chestiuni legate de Justiţie. Aparent, vorbim despre Ordonanţe de urgenţă pe teme foarte concrete. În realitate, dragi români, vorbim despre ce fel de naţiune vrem să fim. Vrem să fim o naţiune puternică, un stat de drept sau vrem să fim o naţiune aşa şi aşa, cu un stat de drept care poate fi înmuiat şi discutat. Vrem să fim o naţiune care seamănă cu generaţia care a făcut Mica Unire sau vrem să fim o naţiune care nu îndrăzneşte să ridice vocea?

Vrem să fim o naţiune între celelalte naţiuni aşa cum sunt naţiunile europene sau vrem să fim o naţiune care nu îndrăzneşte să ridice vocea în corul naţiunilor europene? Aşadar, dragii mei, trebuie să ne hotărâm ce fel de naţiune suntem, ce fel de naţiune vrem să fim. Eu îmi doresc o naţiune puternică. Eu îmi doresc o naţiune de oameni mândri şi liberi. Românii sunt mândri şi liberi şi îmi doresc o naţiune condusă de politicieni integri, îmi doresc o naţiune condusă de politicieni competenţi! Orice altceva pentru mine este prea puţin, iar pentru a obţine acest lucru, pentru a atinge acest obiectiv, pentru mine niciun preţ nu este prea mare", a afirmat Iohannis.

Reamintim că Ministerul Justiţiei a lansat două proiecte de ordonanţe văzute de DNA, Parchetul General, CSM etc., drept lovituri grele la adresa luptei anticorupţie. Una dintre acestea vizează graţieri parţiale - acordate de-a valma corupţilor, violatorilor, pedofililor etc. dacă sunt bătrâni, bolnavi sau au copii mici în întreţinere - iar alta mutilează Codul Penal, minând instituţia denunţătorului, redefinind abuzul în serviciu în favoarea "abuzatorilor" etc.

Revoltaţi de acest demers, zeci de mii de români au ieşit duminică în stradă atât în Bucureşti cât şi în alte oraşe ale ţării şi diaspora. La protestul din Capitală şi-a făcut apariţia şi preşedintele Iohannis, care s-a declarat indignat că "o gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept!" Acelaşi preşedinte Iohannis şi-a făcut apariţia cu câteva zile înainte şi la şedinţa în care, potrivit presei, Guvernul voia să adopte pe şest cele două ordonanţe.