Procurorul General - ordonanţele lui Grindeanu vor duce la achitarea aleşilor penali

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, acuză lipsa de transparenţă a Guvernului şi critică faptul că, de ordonanţele pe care Ministerul Justiţiei le are pe rol, ar urma să profite aleşii certaţi cu legea, respectiv parlamentarii trimişi în judecată pentru conflict de interese, consilieri locali, primari etc.
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr (wall-street.ro)

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, critică în termeni duri cele două proiecte de ordonanţă de urgenţă prin care Guvernul Grindeanu îşi propune să modifice Codul penal, în vederea graţierii unor pedepse şi dezincriminării unor fapte, ceea ce ar da o lovitură grea luptei anti-corupţie. Totodată, Lazăr îşi exprimă speranţa că CSM va aviza negativ proiectele de act normativ.

”Această OUG a fost promovată în condiţii de totală netransparenţă. De asemenea, nu se justifică urgenţa pentru acte normative de o asemenea importanţă. O să vă dau un exemplu: infracţiunea de conflict de interese a fost golită de conţinut aşa cum a fost ea modificată pe motivul foarte subtil că a fost declarată o anumită parte a textului neconstituţională. Iniţiatorul proiectului de ordonanţă a venit cu o ”inginerie” juridică pe care a mai încercat-o şi anterior spunând aşa: folosul patrimonial care este prevăzut în textul de lege ca urmare a infracţiunii conflict de interese să aibă un caracter necuvenit.

Iată cum acest text de lege, care a fost folosit de organele judiciare pentru combaterea corupţiei, a fost lipsit de conţinut şi, în continuare, cei pe care noi i-am trimis în judecată pentru această faptă vor fi achitaţi. Toată lumea va demonstra că folosul este ”cuvenit”. Dacă un primar a încheiat un contract cu soţia lui, iar soţia a făcut prestările de servicii, conflictul de interese nu mai poate fi probat. Legea sancţionează lipsa de moralitate în dirijarea fondurilor (n.r. publice) către anumite persoane”, acuză Lazăr, în cadrul unui interviu acordat RFI

”Cine sunt interesaţi de această modificare a legii? Avem de la 25 - 30 de parlamentari care au fost trimişi în judecată pentru conflict de interese numai de către Parchetul general. Apoi mai există şi alte persoane. Consilieri locali, primari etc. care au fost trimişi în judecată. Toţi aceştia vor fi achitaţi, dacă va fi promovat în această formă proiectul de lege", a adăugat Procurorul General.

Augustin Lazăr a mai precizat că nici colegii săi din Consiliul Superior al Magistraturii nu sunt de acord cu graţierile şi cu ordonanţa prin care se schimbă Codul Penal, şi a acuzat noua guvernare că în loc să-şi facă o prioritate din a urmări faptele de corupţie, a făcut una din a schimba texul de lege în aşa fel încât să îl golească de conţinut.

În acest context, Lazăr şi-a exprimat speranţa că CSM va aviza negativ proiectul de lege.

"Sper că nu va reuşi să îi determine cineva pe colegii noştri să facă alte declaraţii decât cele pe care le-au făcut până în prezent".

Nu în ultimul rând, Lazăr a ţinut să sublinieze că nimeni nu a revendicat textul legii.

"Nimeni nu a revendicat acest text. Asta mă surprinde şi pe mine. Cineva trebuie să îşi asume răspunderea, să spună: ”legislaţia trebuie schimbată într-un anume sens, eu sunt iniţiatorul şi eu conduc acest proiect de lege".

Articolul integral poate fi citit aici