Grecia vs. Zona Euro: Discuţiile de vineri ar putea fi decisive pentru viitorul elenilor

Atena, Grecia, confruntare între protestatari şi poliţie, generată de măsurile de austeritate. 12 februarie 2012
Atena, Grecia, confruntare între protestatari şi poliţie, generată de măsurile de austeritate. 12 februarie 2012 (Aris Messinis/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
20.02.2015

Miniştrii finanţelor din zona euro vor călători astăzi la Bruxelles pentru o întâlnire de urgenţă, în mijlocul unei nesiguranţe tot mai accentuate cu privire la situaţia cererii Greciei pentru o extindere a împrumutului.

În condiţiile în care programul de salvare financiară al Greciei va expira săptămâna viitoare, Atena a depus joi o cerere oficială pentru o extindere de 6 luni a acordului de împrumut, care a fost respinsă rapid de Berlin, informează Irish Times.

Un purtător de cuvânt al ministerul german de finanţe a declarat că propunerea elenă nu este suficient de substanţială pentru a putea fi văzută ca o soluţie la ieşirea din întreaga încurcătură.

Grecia are de înfruntat o bătălie cruntă pentru a-şi asigura extinderea acordului de împrumut când toţi cei 19 miniştri de finanţe din zona euro – Eurogrupul – se vor întâlni vineri la Bruxelles.

Slovacia a devenit una dintre ultimele ţări care şi-au exprimat temerile în legătură cu concesiile pentru Grecia. Premierul Robert Fico a afirmat că este calm în legătură cu posibilitatea unei ieşiri a Greciei din zona euro.

“Nimeni din Europa nu vrea să dea bani Greciei. Să explici oamenilor că trebuie să dăm bani grecilor, cu salariile şi pensiile lor? Imposibil. Imposibil”, a declarat Fico.

Slovacia este una dintre acele câteva ţări din zona euro care ar putea avea nevoie de susţinerea Parlamentelor lor pentru un nou pachet de ajutor financiar grecesc, în funcţie de natura extinderii împrumutului.

Dar, într-un semn al unei posibile încălziri a relaţiilor dintre Berlin şi Atena, s-a raportat că premierul grec Alexis Tsipras şi cancelarul german Angela Merkel au avut deja o discuţie telefonică.

O zi confuză

Întâlnirea de urgenţă de vineri are loc după o zi confuză în timpul căreia Comisia Europeană şi Eurogrupul păreau să fie în colţuri opuse.

La doar câteva minute după ce un purtător de cuvânt al ministerului german al finanţelor a exclus suportul Berlinului pentru un nou acord, un purtător de cuvânt al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că acesta a văzut scrisoarea grecilor ca un semn pozitiv “care, conform părerii sale, ar putea pava drumul pentru un compromis rezonabil în interesul stabilităţii financiare din zona euro, ca un întreg.”

Scrisoarea de două pagini, semnată de ministrul grec al finanţelor Yanis Varoufakis şi trimisă preşedintelui Eurogrupului Jeroen Dijsselbloem şi lui Juncker, cere o extindere de 6 luni a unui acord de împrumut, după care poate fi încheiat un nou contract pentru recuperare şi creştere între Grecia, Europa şi Fondul Monetar Internaţional.

Obiective fiscale

“Autorităţile elene onorează obligaţiile financiare ale Greciei faţă de toţi creditorii săi”, susţine scrisoarea. Grecia promite că va fi de acord cu acei termeni financiari şi administrativi acceptabili pentru ambele tabere, cu condiţia ca acei termeni să “stabilizeze poziţia fiscală a Greciei, să genereze suplusuri fiscale primare adecvate, să garanteze sustenabilitatea datoriei şi să ajute la atingerea obiectivelor fiscale pentru 2015 care iau în considerare situaţia economică curentă.

Orice acord privind nevoile Greciei necesită aprobarea tuturor celor 19 miniştri din zona euro, Spania, Slovacia şi Finlanda numărându-se printre acele ţări care vor adopta o poziţie dură împotriva Atenei. În plus, temerile interne apasă pe umerii guvernelor câtorva state din zona euro, incluzând Spania, care a văzut o creştere a suportului pentru partidul de stânga Podemos.

Parlamentul grec este programat vineri să voteze asupra unor măsuri care vor duce la o modificare a unora dintre reformele de pe piaţa muncii implementate în baza programului de salvare financiara. Orice decizie de a anula măsurile de austeritate va fi probabil privită cu ochi reci de către Germania şi alţi creditori.

În timpul campaniei electorale şi după ce a ajuns la putere, noul premier Alexis Tsipras şi guvernul sau au promis că se vor lupta cu troikă creditorilor internaţionali – Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional – şi vor încerca să renegocieze condiţiile programului de salvare financiara în valoare de 240 de miliarde de euro, care prevede o serie de măsuri de austeritate învinuite de poporul grec pentru deteriorarea standardului de viaţă şi pentru alte probleme economice înfruntate de ei în prezent.

În acest context, s-a vehiculat tot mai mult o eventuală ieşire a Greciei din zona euro, o mişcare despre tot mai mulţi analişti şi politicieni au avertizat ar putea declanşa o criză la nivelul Uniunii Europene.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor