Tsipras schimbă placa şi permite negocieri privind datoriile. Luni întâlnire cu miniştrii zonei euro


Premierul elen Alexis Tsipras.
Premierul elen Alexis Tsipras. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.02.2015

Premierul grec Alexis Tsipras le-a dat undă verde oficialilor săi pentru începerea negocierilor cu creditorii internaţionali, înaintea întâlnirii ce va avea loc luni cu miniştrii finanţelor din zona euro.

Decizia a fost luată joi noaptea în cadrul unui summit al liderilor UE desfăşurat la Bruxelles şi reprezintă o schimbare semnificativă în abordarea elenă, susţine RTE News.

Este foarte posibil ca Grecia să intre în faliment şi să înceapă o nouă criză, dacă până la sfârşitul lunii nu va fi încheiat un acord financiar cu creditorii statului elen. Actualul program de salvare financiara expiră în 28 februarie.

Dacă până acum noul guvern grec s-a tot opus continuării programului de salvare financiară propus de troika creditorilor internaţionali – Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional – după întâlnirea de joi noaptea, oficialii greci au fost autorizaţi de premierul Tsipras să discute cu creditorii UE-FMI.

Miniştrii UE ai finanţelor se vor întâlni luni pentru noi discuţii şi pentru a evalua situaţia şi a decide ce trebuie făcut mai departe, conform RTE News.

“Am discutat multe aspecte, dar nu am ajuns la o concluzie comună în privinţa următorilor paşi”, a declarat, după întâlnire, Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogroup. “Trebuie să existe un acord politic în ceea ce priveşte calea pe care o vom urma” înainte să poată avea loc negocieri concrete, a declarat acesta.

Întâlnirea de luni are loc după eşecul miniştrilor de finanţe de a mai reduce, în timpul summitului de urgenţă de miercuri, neînţelegerile cu Grecia în privinţa eforturilor guvernului elen de a scăpa de o parte din datorie şi de a modifica termenii programului de salvare financiară propus de creditorii internaţionali.

Totuşi, deşi s-ar putea ca miniştrii finanţelor să accepte unele schimbări în privinţa obligaţiilor Greciei faţă de UE, este foarte posibil ca elenii să fie obligaţi să îşi plătească datoriile.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor