Netanyahu rămâne surd la avertismentele lui Biden şi atacă estul Rafah: "Dacă trebuie, vom lupta cu unghiile"

Premierul israelian Benjamin Netanyahu (Getty Images)
Redacţia
10.05.2024

Forţele israeliene au bombardat joi zone din Rafah, premierul Benjamin Netanyahu ignorând total ameninţarea preşedintelui american Joe Biden că va opri livrările de arme către Israel dacă acesta va ataca oraşul din sudul Fâşiei Gaza, transmite Reuters.

Un oficial israelian de rang înalt a declarat joi noapte că ultima rundă de negocieri indirecte de la Cairo pentru oprirea ostilităţilor din Gaza s-a încheiat şi că Israelul va continua operaţiunea în Rafah şi în alte zone ale Fâşiei Gaza, aşa cum a fost planificat.

Israelul a transmis mediatorilor rezervele sale cu privire la o propunere a Hamas referitor la un acord de eliberare a ostaticilor, a declarat oficialul.

"Dacă trebuie, vom lupta cu unghiile. Dar avem mult mai mult decât unghiile noastre", a afirmat Netanyahu, într-o declaraţie video.

În Gaza, grupările militante palestiniene Hamas şi Jihadul Islamic au declarat că luptătorii lor au tras rachete antitanc şi mortiere asupra tancurilor israeliene masate la periferia estică a oraşului.

Locuitorii şi medicii din Rafah, cea mai mare zonă urbană din Gaza care nu a fost încă invadată de forţele terestre israeliene, au spus că un atac israelian în apropierea unei moschei a ucis cel puţin trei persoane şi a rănit altele în cartierul estic Brazil.

Imagini video de la faţa locului arată minaretul printre dărâmături şi două trupuri învelite în pături.

Un atac aerian israelian asupra a două case din cartierul Sabra din Rafah a ucis cel puţin 12 persoane, inclusiv femei şi copii.

Printre cei morţi se numără un comandant de rang înalt al Brigăzii militante Al-Mujahedeen şi familia sa, precum şi familia unui alt lider al grupării, au declarat medici şi rude ale acestora.

Israelul susţine că militanţii Hamas se ascund în Rafah, unde sute de mii de locuitori din Gaza s-au refugiat din cauza bombardamentelor care au transformat în ruine cea mai mare parte a enclavei de pe coastă.

În Statele Unite, Casa Albă şi-a reiterat speranţa că Israelul nu va lansa o operaţiune completă în Rafah, spunând că nu crede că acest lucru ar face să avanseze obiectivul Israelului de a învinge Hamas.

"Atacul asupra Rafah, în opinia [preşedintelui Biden], nu va aduce un avans privind acest obiectiv", a declarat purtătorul de cuvânt John Kirby.

Kirby a menţionat că Hamas a fost presat în mod semnificativ de către Israel şi că există opţiuni mai bune pentru a vâna ceea ce a mai rămas din conducerea grupării decât o operaţiune cu riscuri semnificative pentru civili.

Asaltul Israelului asupra Fâşiei Gaza a ucis aproape 35.000 de palestinieni şi a rănit aproape 80.000, majoritatea civili, a declarat ministerul Sănătăţii din Gaza, condusă de Hamas.

Acesta şi-a lansat ofensiva ca răspuns la un atac transfrontalier al militanţilor Hamas asupra Israelului, la 7 octombrie, în care au ucis aproximativ 1.200 de persoane şi au răpit 252. Aproximativ 128 de ostatici au rămas în Gaza şi 36 au fost declaraţi morţi, potrivit ultimelor date israeliene.

Miercuri, Biden a lansat cel mai dur avertisment de până acum împotriva unei invazii terestre complete în Rafah, declarând: "Am spus clar că dacă vor intra în Rafah [...] nu voi furniza arme".

Ambasadorul Israelului în Statele Unite a declarat că decizia de a nu furniza arme Israelului în legătură cu Rafah trimite un "mesaj greşit" către Hamas şi duşmanii ţării.

"Ne pune la colţ, pentru că trebuie să ne ocupăm de Rafah într-un fel sau altul", a declarat ambasadorul Michael Herzog, la un webinar al Carnegie Endowment for International Peace.

Armata israeliană (IDF) dispune de muniţiile de care are nevoie pentru operaţiunile din Rafah şi pentru alte operaţiuni planificate, a declarat purtătorul de cuvânt al şefului IDF, contraamiralul Daniel Hagari.

Forţele armate israeliene au ucis deja 50 de bărbaţi înarmaţi palestinieni în estul Rafah şi au descoperit mai multe tuneluri, a declarat Hagari. Hamas nu a făcut deocamdată niciun comentariu.

Negocierile de la Cairo rămân fără niciun rezultat

La Cairo, delegaţii din partea Hamas, Israelului, SUA, Egiptului şi Qatarului s-au întâlnit începând de marţi. Discuţiile din capitala egipteană au înregistrat unele progrese, dar nu s-a ajuns la niciun acord, potrivit a două surse de securitate egiptene.

Izzat El-Risheq, membru al biroului politic al Hamas din Qatar, a declarat că delegaţia Hamas a părăsit Cairo, după ce şi-a reafirmat aprobarea propunerii de încetare a focului a mediatorilor. Planul presupune eliberarea ostaticilor israelieni ţinuţi captivi în Gaza şi a unui număr de palestinieni închişi de Israel.

Hamas acuză Israelul pentru lipsa de acord, iar contul de Telegram al televiziunii sale Al-Aqsa TV a declarat că grupul nu va face alte concesii în afara celor din propunerea pe care a acceptat-o.

Israelul a transmis că este deschis la un armistiţiu, dar a respins cererile de încetare a războiului.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat că Washingtonul a continuat să colaboreze cu Israelul cu privire la amendamentele la propunerea de încetare a focului, adăugând că munca pentru finalizarea textului unui acord a fost "incredibil de dificilă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor