Grecia vrea să ceară prelungirea acordului de împrumut, dar nu şi a programului de salvare


Premierul grec Alexis Tsipras.
Premierul grec Alexis Tsipras. (Captură Foto)

Grecia doreşte să ceară o prelungire a acordului de împrumut stabilit cu creditorii internaţionali, dar fără celelalte condiţii prevăzute în actualul program de salvare financiară, a declarat marţi o sursă din Bruxelles.

Conform sursei, Grecia va urmări să obţină miercuri o extindere a acestui acord de împrumut, ale cărui condiţii sunt încă în curs de negociere.

Sursa a adăugat, cu condiţia anonimatului, că cererea va coincide mai mult sau mai puţin cu o declaraţie comună ce a fost prezentată de Pierre Moscovici, comisarul european pentru probleme economice.

Atena susţine că ar fi acceptat propunerea dacă aceasta nu ar fi fost retrasă înainte ca întâlnirea de luni cu miniştrii de finanţe din zona euro să se termine brusc.

Noul guvern al premierului Alexis Tsipras a refuzat să solicite o prelungire a programului de salvare financiară a Greciei, care expiră la 28 februarie, respingând solicitările creditorilor internaţionali de impunere a unor politici de austeritate.

Atena susţine că aceste măsuri de austeritate nu au fost eficiente şi că, în loc să ajute economia elenă, ele au scăzut cu mult standardele de viaţă ale cetăţenilor ţării şi au provocat nemulţumiri adânci în rândul acestora.

“Un acord de împrumut este diferit de un program de salvare financiară”, a declarat Tsipras într-o discuţie cu legiuitorii săi din partidul de stânga Syriza.

“Nu facem niciun pas înapoi de la promisiunile noastre de bază făcute poporului grec, niciun pas înapoi de la promisiunile făcute înaintea alegerilor”, a adăugat premierul elen.

În 2010, Grecia a aplicat tăieri bugetare severe în schimbul unui program de salvare financiară în valoare de 240 miliarde de euro oferit de troikă creditorilor internaţionali: Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană.

După terminarea bruscă a negocierilor de luni au început să fie lansate acuze de ambele părţi. Astfel, ministrul elen al finanţelor Yanis Varoufakis l-a acuzat pe Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului, că s-a opus unui acord mai favorabil pentru Grecia care a fost pro schiţat de Comisia Europeană.

“Suntem pregătiţi şi dorim să ajungem la un acord onorabil ... nimeni nu are datoria să meargă pe un drum care nu duce nicăieri, în special când acest lucru îi afectează pe toţi europenii”, a menţionat Varoufakis, conform The Guardian.

Varoufakis a mai susţinut că nu ar trebui să i se ceară Greciei să impună măsuri restrictive pentru populaţie, adăugând că guvernul elen nu blufează când vine vorba de tacticile sale de negociere.

Analiştii au avertizat că riscurile unei ieşiri a Greciei din zona euro devin tot mai mari şi că s-ar putea declanşa o criză dacă Banca Centrală Europeană va considera că lipsa progresului în negocieri necesită suspendarea suportului financiar.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe