Grecia: Italia şi Portugalia urmează la rând dacă suntem forţaţi să ieşim din zonă euro


Ministrul grec al finanţelor, Yanis Varoufakis.
Ministrul grec al finanţelor, Yanis Varoufakis. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.02.2015

Italia şi Portugalia ar putea fi următoarele la rând dacă Grecia este forţată să plece din zona euro, a declarat în 9 februarie ministrul grec al finanţelor Yanis Varoufakis.

Noul guvern grec al premierului Alexis Tsipras înfruntă o săptămână critică deoarece caută să modifice programul de salvare financiară al ţării încheiat cu creditorii internaţionali. Grecia îşi prezintă astăzi programa economică în faţa miniştrilor UE ai finanţelor la Bruxelles, conform EU Observer.

Totuşi, într-un interviu la televiziunea italiană de stat RAI, ministrul grec al finanţelor a turnat gaz pe o dezbatere deja incendiară, susţinând că alte ţări sunt practic falite.

“Moneda euro este fragilă, este ca şi cum ai construi un castel din cărţi; dacă scoţi cartea greacă celelalte cărţi se vor prăbuşi”, a menţionat Varoufakis.

Afirmaţiile lui Varoufakis au fost puternic criticate de guvernul lui Matteo Renzi în Roma. Datoria Italiei, ridicată la 132% din PIB-ul său, este a doua ca mărime după Grecia, care are 175%. Italia e urmată de Portugalia, a cărei datorie se ridică la 129% din PIB-ul său.

Ministrul italian al finanţelor Pier Carlo Padoan a declarat că remarcile lui Varoufakis sunt deplasate, adăugând că profilul datoriei italiene este solid şi poate fi susţinut.

Împreună cu Tsipras, Varoufakis a făcut turul capitalelor europene încercând să formeze alianţe pentru planurile lor de a renegocia programul de salvare financiară al Greciei, mai susţine EU Observer.

Deşi niciun guvern UE nu a indicat că ar dori să şteargă o altă tranşă din datoria Greciei, un anumit număr de miniştri au sugerat că vor susţine uşurarea condiţiilor impuse de programul de salvare, incluzând reducerea ratelor dobânzii pentru împrumuturile greceşti şi prelungirea termenelor limită pentru rambursarea împrumuturilor.

Varoufakis va avea de înfruntat alţi 18 miniştri din zona euro în cadrul unei întâlniri de urgenţă ce va avea loc astăzi.

Guvernul lui Tsipras ar urma sa primească în această lună un împrumut în valoare de 7,2 miliarde euro în cadrul acordului său cu aşa zisa troikă a creditorilor internaţionali – Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional – dar premierul elen a declarat că doreşte un acord punte cu creditorii săi până când va putea negocia un nou acord cu aceştia.

Dacă nu se va găsi o alternativă la actualul acord cu troika, ar fi foarte posibil ca Grecia să intre în faliment în doar câteva săptămâni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor