Mii de greci au protestat în Atena înaintea discuţiilor legate de datoria elenă



Mii de greci au protestat duminică în Atena împotriva măsurilor de austeritate, 15 februarie 2015.
Mii de greci au protestat duminică în Atena împotriva măsurilor de austeritate, 15 februarie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.02.2015

Cel puţin 15.000 de greci au ieşit duminică în faţa Parlamentului din Atena pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate despre care susţin că le îngenunchează economic ţara.

Alte demonstraţii au avut loc în oraşe precum Salonic, Patras şi Volos, dar şi pe Insula Creta sau pe alte insule. De asemenea, mitinguri de susţinere a poziţiei anti-austeritate a noului guvern elen au avut loc sau sunt planificate pe cuprinsul Europei, în Australia, Brazilia şi Statele Unite, conform unui articol publicat de Deutsche Welle.

“Opriţi austeritatea – susţineţi Grecia – schimbaţi Europa”, scria pe un banner afişat în Atena, în timp ce unii manifestanţi au fost auziţi la televiziunea greacă cântând sloganuri precum “Lăsaţi Grecia să respire!”

Protestele au fost organizate cu o zi înainte ca miniştrii de finanţe din zona euro să se reunească la Bruxelles pentru a găsi cea mai bună modalitate de a aborda datoria excesivă a Greciei, în condiţiile în care noul guvern de stânga a cerut o suspendare a măsurilor de austeritate impuse ţării de către creditorii străini.

Miniştrii vor dezbate propunerea Greciei privind acordarea unui “credit-punte” pe termen scurt, dar fără condiţii apăsătoare, după ce ultimul program de salvare financiară a ţării expiră la sfârşitul lunii februarie.

Într-un interviu publicat duminică în revista germană Stern, premierul grec Alexis Tsipras a lăsat impresia că este optimist înaintea discuţiilor.

“Mă aştept ca negocierile să fie dificile, dar totuşi sunt plin de încredere”, a declarat Tsipras, cerând din nou creditorilor internaţionali – Uniunea Europeană (UE), Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Centrală Europeană (BCE) – să acorde Greciei mai mult timp pentru a-şi pune în aplicare reformele economice.

“Vă promit: Grecia va fi o ţară complet diferită în şase luni”, a adăugat el.

Ţara riscă să intre în faliment şi să fie eliminată din zona euro dacă nu se ajunge la un acord până la expirarea programului de salvare financiară, mai susţine Deutsche Welle.

Grecia a primit ajutoare financiare internaţionale în 2010 şi din nou în 2012, totalizând aproximativ 240 de miliarde de euro. De asemenea, i s-a acordat ştergerea a 100 de milioane de euro din această datorie.

În schimb, aşa zisa troikă a creditorilor internaţionali – UE, FMI şi BCE – a impus guvernului elen de centru dreapta din acea perioadă o serie de măsuri stricte de austeritate.

Dar Tsipras şi partidul său de stânga Syriza, care au ajuns la putere luna trecută, au promis că vor renunţa la acest program de austeritate, susţinând că acesta nu ajută, ci omoară economia ţării.

În acelaşi timp, UE a cerut Atenei să accepte o prelungire a programului de salvare financiară, în baza termenilor actuali, temându-se că altfel Atena nu îşi va mai putea plăti datoriile. Blocul european a mai susţinut că o nouă anulare a datoriei Greciei ar fi nedreaptă pentru celelalte state membre UE care au fost forţate să susţină reforme dureroase, în schimbul unor programe de salvare similare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor