Ghinea: Dacă e de anchetat, Dragnea a făcut praf 2 miliarde doar în 2014. Bani reali, furaţi de el şi clientela PSD

Motivând că a găsit o "gaură" de 10 miliarde de lei la buget cauzată de tehnocraţi, liderul PSD Liviu Dragnea a demarat anchete în comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului, demers care, în ochii fostului ministru Cristian Ghinea, este nici mai mult nici mai puţin decât o "mascaradă".
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea (Epoch Times România)

Ancheta parlamentară comandată de preşedintele PSD Liviu Dragnea pe tema aşa-zisei "găuri" de 10 miliarde de lei de la buget cauzată de tehnocraţi este o mascaradă, a acuzat marţi, pe contul său de Facebook, fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, care nu are de gând să participe la audierile din cadrul comisiilor de buget-finanţe.

"PSD-ALDE tocmai au votat o mascaradă numită anchetă parlamentară. E o glumă bună. Anunţ aici că nu am de gând să particip la acest circ. Dacă sunt întrebat voi trimite aşa zisei anchete indicaţii despre unde găsesc în Ministerul Fondurilor Europene documentele trimise la Ministerul de Finanţe privind rectificările bugetare", a declarat Ghinea.

Actualul deputat USR a explicat că, oricum, Ministerul Fondurilor pe care l-a condus nu făcea bugetul, nici măcar pe fonduri europene - "sună paradoxal, dar aşa e sistemul". Când a vrut să schimbe fluxurile financiare ca să fie clară bugetarea pe fonduri europene la Autorităţile de Management l-au blocat oamenii lui Dragnea din Ministerul Dezvoltării prin "mâna moartă" Vasile Dîncu.

În opinia demnitarului, "ancheta" comandată nu e serioasă. Fondurile europene se plătesc beneficiarilor şi se rambursează ulterior, nu de aici se face deficitul. Bugetarea anuală făcută de Ministerul de Finanţe e mereu un exerciţiu de previziune bazat pe datele de la instituţiile care au investiţii şi proiecte.

"Ministerele şi autorităţile locale tind să supraestimeze cât pot face, iar Ministerul de Finanţe adună aceste estimări umflate. În loc să facă ordine în această harababură de estimări, Ministerul de Finanţe le pune pe toate în buget. Fără un Minister de Finanţe care să prioritizeze în mod real (deci să taie bazaconiile propuse), estimările pe investiţii (inclusiv din fonduri naţionale) şi fonduri europene sunt mereu umflate de ministere. Fac asta pentru a se asigura că au spaţiu de manevră la negocierea pe credite bugetare cu Ministerul de Finanţe" a explicat Ghinea.

Aşa se întâmplă în fiecare an, iar ancheta parlamentară ar trebui, din perspectiva fostului ministru, să se uite la ultimele 10 bugete cel puţin ca să vadă că povestea e aceeaşi.

"Acestea sunt discuţii serioase şi am propus soluţii în acest an la problema structurală a bugetării în România, pe partea de fonduri europene. S-au blocat în orgolii instituţionale, atât la Ministerul de Finanţe, dar în special la Ministerul Dezvoltării, ministerul căruia îi place să gestioneze o halcă mare din fondurile europene, dar să nu raspundă pentru cum face asta (măcar acum se rezolvă problema, au înghiţit cu totul Ministerul Fondurilor, nu se vor mai putea ascunde după nume)", a precizat Ghinea.

De pildă, estimările cele mai umflate în 2016 au venit de la autorităţile locale. Fondurile europene pentru autorităţile locale (AM POR) erau şi sunt gestionate de Ministerul Dezvoltării, deci estimările respective au ajuns în buget prin Ministerul Dezvoltării.

"Domnul Dîncu poate explica mecanismul în Parlament dacă e invitat şi sunt sigur că va fi. Glumesc, evident. Avem deci un mecanism de bugetare defect pentru tot ce înseamnă investiţii publice. Şi asta rezolvam prin ceea ce am propus în unul dintre cele 10 proiecte de guvernare lansate de USR în campanie: bugetare multianuală reală, bugetele din fonduri UE să fie la dispoziţia AM-urilor şi plăţile făcute pe măsura implementării proiectului. Astfel încât să poţi bugeta şi plăti pentru impact efectiv în teren, nu să ţii banii blocaţi în credite bugetare fictive în fond", a punctat fostul ministru.

În acest context, deputatul USR susţine că s-ar bucura să discute odată în Comisiile de Buget de la Parlament schimbarea modului de bugetare. "În sistemul actual instituţiile dau estimările de investiţii ca pe un fel de listă de dorinţe pentru Moş Crăciun. Cum fondurile europene sunt în cea mai mare parte investiţii, ele cad victimă acestei tentaţii. Evident, listele către Moş Crăciun sunt nerealiste şi proiectele nu se fac."

"Dacă e de anchetat, reamintesc că Liviu Dragnea a făcut praf două miliarde de lei doar în 2014 pe aşa numitul Program Naţional de Dezvoltare Locală (de facto, numele complicat pentru "pixul lui Dragnea"). Raportul Curţii de Conturi pe PNDL este încă secretizat. Aceştia sunt bani reali, încasaţi, existenţi şi furaţi de Dragnea şi clientela politică a PSD. Asta nu se anchetează. Se "anchetează" bani care nu au existat niciodată, nu au dispărut deci şi nu au nici un impact pe deficitul bugetar. Cum zice un prieten: prin această anchetă Liviu Dragnea vrea să afle câţi bani nu s-au furat în 2016, ca să ştie câţi bani a pierdut din cauza tehnocraţilor", a afirmat Ghinea.

"PS: Share-ul ajută, aparatul lor de propagandă lucrează, puteţi ajuta la echilibrarea balanţei", a adăugat fostul ministru al Fondurilor Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne