"V-aţi pierdut orice urmă de demnitate şi verticalitate!" - Deputat USR îi cere demisia lui Ciorbea

Prin atacarea legii care i-a blocat lui Dragnea accesul la funcţia de premier, Avocatul Poporului şi-a risipit şi ultima brumă de credibilitate, acuză deputatul Matei Dobrovie, cerându-i demisia lui Ciorbea.
Matei Dobrovie
Matei Dobrovie (Cornel Brad)

Deputatul USR Matei Dobrovie i-a adresat o scrisoare deschisă Avocatului Poporului cerându-i ca, măcar în ceasul al 12-lea - respectiv, după ce peste 130.000 de persoane au semnat pentru demiterea lui Ciorbea - să îşi dea demisia.

În ampla sa scrisoare deschisă, Dobrovie îi atrage atenţia lui Ciorbea că a ajuns Avocatul lui Dragnea şi al Penalilor şi nu mai reprezentă Poporul.

Redăm scrisoarea deputatului USR:

"Domnului Victor Ciorbea,

Instituţia Avocatul Poporului reprezintă potrivit legii o autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică, având drept scop apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice.

Prin demersurile dvs. aţi dovedit că nu sunteţi independent de interese partinice şi aţi devenit apărătorul celor care caută să încalce legile şi Constituţia.V-aţi pierdut orice urmă de demnitate şi verticalitate. Din fost premier anticomunist aţi ajuns un slujitor al succesorului comuniştilor, PSD. Aţi ales să reprezentaţi interesele unor politicieni penali în dauna interesului public.

Prin atacarea legii 90/2001 la Curtea Constituţională pentru a vă păstra postul şi a netezi drumul unui lider politic condamnat penal spre şefia guvernului, v-aţi risipit şi ultima brumă de credibilitate. Pentru a vă plăti datoriile, aţi ajuns să amanetaţi viitorul unei ţări şi să plasaţi interesele penalilor deasupra legii.

Decizia de a servi drept instrument pentru oficializarea puterii discreţionare a lui Liviu Dragnea nu este întâmplătoare şi nici primul act prin care aţi nesocotit voinţa poporului. Ca Avocat al Poporului aţi refuzat sistematic să vă îndepliniţi atribuţiile şi să sesizaţi CCR în legătură cu:

Ordonanţa de Urgenţă nr. 55/2014, prin care guvernul Ponta a suspendat pentru 45 de zile legea care prevedea ca primarii să-şi piardă mandatul în cazul în care părăsesc partidul sub sigla căruia au fost aleşi. Deşi mai multe organizaţii neguvernamentale v-au cerut s-o atacaţi la Curte, aţi rămas surd la aceste solicitări.

OUG nr. 94/2014, prin care Guvernul Ponta a modificat Legea Educaţiei naţionale în sensul introducerii posibilităţii ca deţinătorul unui titlu ştiinţific să poată renunţa la acesta. Cu alte cuvinte aţi participat la apărarea unui plagiator.

Articolul din Statutul senatorilor şi deputaţilor în baza căruia Senatul a decis că nu poate ridica imunitatea lui Dan Şova, respingând cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării senatorului PSD.

Aţi participat la acoperirea ministrului de Interne Gabriel Oprea în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină prin nepromovarea unei căi de atac cu privire la Ordonanţa de Urgenţă nr. 43/2015, prin care Guvernul Ponta a modificat modul în care Serviciul de Protecţie şi Pază putea asigura coloane oficiale diverşilor actuali şi foşti demnitari.

Pe de altă parte, v-aţi arătat însă foarte zelos în apărarea infractorilor şi corupţilor, cărora le-aţi arătat o grijă deosebită:

V-aţi autosesizat în februarie 2016, pe scandalul declanşat de notificarea de evacuare adresată Antena Group de către ANAF. Aţi sărit în apărarea televiziunilor unui condamnat penal, invocând o falsă încălcare a articolelor din Constituţie referitoare la libertatea de exprimare şi dreptul la informaţie. În realitate era vorba despre o decizie judecătorească definitivă care trebuia pusă în aplicare mai demult de ANAF pentru recuperarea prejudiciului creat de Dan Voiculescu statului român.

Aţi fost preocupat exclusiv de starea de sănătate a politicienilor şi afaceriştilor, aflaţi la închisoare pentru corupţie, si nu de starea penitenciarelor. V-aţi sesizat din oficiu doar in cazul unor condamnati din randul magnaţilor economici, precum în cazul omului de afaceri Dan Adamescu când aţi cerut o anchetă la Penitenciarul Jilava privind condiţiile din detenţie. L-aţi vizitat şi pe fostul primar şpăgar Sorin Oprescu, pe când se afla în arest preventiv, şi aţi cerut o anchetă. Aceeaşi îngrijorare şi grijă aţi manifestat-o faţă de fostul ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi, condamnat la cinci ani de închisoare pentru fapte de corupţie.

Aţi ignorat însă sistematic în mandatul dumneavoastră, modul precar în care sistemul penitenciarelor din România răspunde standardelor internaţionale, iar abuzul asupra deţinuţilor de către autorităţi sau colegii de celulă, a trecut neobservat de dumneavoastră, în ciuda semnalărilor din rapoarte de monitorizare emise de organisme abilitate.

Unele închisori nu respectă standardul de 4m2 pentru un deţinut, stabilit de Consiliul Europei. Conform Administraţiei Penitenciarelor, 502 persoane au murit în închisori, între 2010-2014, dintre care 425 din cauze medicale, 73 s-au sinucis şi trei au fost omorâţi. Unele penitenciare nu oferă asistenţă medicală, hrana este proastă şi insuficientă, încălzirea şi ventilaţia sunt inadecvate, iar lumina este slabă. Ce măsuri a întreprins instituţia Avocatul Poporului pe care o reprezentaţi?

Performanţa Avocatului Poporului este total nesatisfăcătoare în mandatul dumneavoastră, având în vedere sarcinile pe care trebuia să le îndepliniţi. În aceste condiţii, aţi primit bani şi beneficii mai mari de la guvernul Ponta, ca recompensă pentru serviciile prestate. Poate că vă veţi putea plăti datoriile la ANAF, dar de datoriile către cetăţeni nu aţi vrut şi nu aţi putut să vă achitaţi. Aţi ajuns Avocatul lui Dragnea şi al Penalilor, nu mai reprezentaţi Poporul.

Ca urmare, vă îndemn să faceţi un ultim gest de decenţă şi să vă prezentaţi demisia. Măcar acum să vă autosesizaţi. Poporul v-a concediat deja.", scrie Matei Dobrovie în scrisoare adresată lui Ciorbea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne