Nicuşor Dan, contra "anchetării" în comisii a pseudo-găurii la buget

Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Florin Chirila/Epoch Times)

Liderul USR, deputatul Nicuşor Dan, a criticat marţi decizia efectuării unei anchete a Comisiilor de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului prin care să fie verificată pseudo-gaura de 10 miliarde de la buget pe care Liviu Dragnea intenţiona să le-o pună în cârcă tehnocraţilor.

În opinia preşedintelui USR, anchetarea de către comisiile de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului a condiţiilor în care s-au realizat rectificările bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat din august şi noiembrie 2016 nu este necesară, fiind suficientă consultarea unor documente oficiale ale statului.

Nicuşor Dan a mai precizat că USR, PNL şi PMP au votat în şedinţa de marţi a Birourilor reunite ale Parlamentului împotriva "constituirii unei comisii de anchetă".

"Sunt nişte întrebări care pot să fie puse în mod evident, însă nu e necesară constituirea unei comisii de anchetă, e suficientă consultarea unor documente oficiale ale statului român, note de fundamentare, care au justificat acele rectificări bugetare", a declarat Nicuşor Dan.

Liderul USR a mai precizat că activitatea parlamentară şi democraţia "încep să se degradeze", pentru că "nu e în regulă nici ca Guvernul să fi propus o lege de abilitare în care să fie propuse modificări prin ordonanţe de guvern a legilor organice, motiv pentru care s-a făcut sesizarea de la CCR". "Nu e în regulă nici convocarea Parlamentului de pe o oră pe alta, nu e în regulă nici convocarea Parlamentului doar ca pretext ca Guvernul să poată da ordonanţe de urgenţă. Deci, toate astea sunt. Cumva Parlamentul e aşa un fel de masă de manevră, pentru că Guvernul să poată să dea ordonanţe — nu poate simple şi atunci le dă de urgenţă", a susţinut deputatul USR.

Reamintim că Liviu Dragnea a acuzat, luni, că bugetul pe 2017 are o gaură de 10 sau 14 miliarde de lei, motiv pentru care PSD ia în calcul constituirea unei comisii parlamentare de anchetă care să verifice legalitatea deciziilor Ministerului de Finanţe de la ultima rectificare bugetară. Spre după-amiază, după ce Cioloş a explicat că nu există nicio gaură ci Dragnea invocă greaua moştenire pentru a-şi acoperi nerealizările şi promisiunile financiare mincinoase din campania electorală, liderul PSD şi-a nuanţat declaraţiile şi a renunţat la termenul de "gaură", sugerând doar că cele două comisii de buget din Cameră şi Senat vor ancheta rectificările pozitive operate de Guvernul Cioloş în 2016.

De asemenea, Dragnea a admis că ''gaura'' de miliarde este diferenţa dintre veniturile prognozate şi cele realizate, relatează Hotnews.