Franţa: liderii mondiali comemorează 100 de ani de la sfârşitul Primului Război Mondial

Soldaţi irlandezi în prima zi a Bătăliei de pe Somme, iulie 1916
Soldaţi irlandezi în prima zi a Bătăliei de pe Somme, iulie 1916 (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
05.11.2018

O serie de evenimente comemorative - ce vor dura o săptămână - a început duminică în Franţa, cu scopul de a marca cea de-a 100-a aniversare de la sfârşitul Primului Război Mondial, la care vor participa aproximativ 80 de lideri din lume, potrivit RFE/RL.

Preşedintele francez Emmanuel Macron găzduieşte ceremoniile pe câmpurile de luptă din Franţa, unde au murit sute de mii de persoane în tranşee noroioase în timpul conflictului îndelungat dintre forţele aliate şi cele germane.

Printre obiectivele pe care le va vizita Macron se numără Verdun şi Somme, unde urmează să fie prezentă şi premierul britanic Theresa May.

Preşedintele american Donald Trump şi omologul rus Vladimir Putin se numără printre liderii aşteptaţi să participe la ceremoniile din Franţa. Oficiali americani au precizat că este probabil ca cei doi şefi de stat să se întâlnească pentru scurt timp pe durata comemorărilor.

Trump, Putin şi cancelarul german Angela Merkel urmeză să participe la ceremonia finală.

Oficialii francezi au promis că se iau măsuri de securitate stricte, după o serie de atacuri mortale care au avut loc în ultimii trei ani în Franţa, pentru care au fost învinuiţi militanţi islamişti.

Majoritatea luptelor din Primul Război Mondial au fost purtate în Franţa şi Belgia.

Războiul a dus la prăbuşirea Imperiilor Otoman, Rus, German şi Austro-Ungar şi a provocat moartea a cel puţin 16 milioane de oameni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor