Lavrov: Kremlinul pregătit să reia dialogul cu SUA privind tratatele INF şi New START

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va scoate SUA din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară (INF), care a avut rolul de a garanta securitatea europeană în faţa ameninţării anihilării nucleare, acuzând Rusia că ar fi încălcat termenii acordului.

Kremlinul a negat în repetate rânduri acuzaţiile Washingtonului şi a declarat că unele elemente ale sistemelor antirachetă americane din Europa încalcă prevederile acordului. La rândul său, SUA neagă acuzaţia.

În plus, Trump şi-a motivat decizia prin faptul că Beijingul nu intră sub interdicţia prevăzută de INF cu privire la deţinerea, dezvoltarea şi desfăşurarea de rachete balistice şi de croazieră cu lansare terestră de rază scurtă şi intermediară

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a indicat că propunerile ţării sale cu privire la reducerea riscurilor pentru incidente militare în regiunea Euro-Atlantic sunt încă pe masă şi că Moscova este pregătită să discute cu SUA despre menţinerea tratatelor INF şi New START, precum şi despre apărarea americană cu rachete.

“Suntem interesaţi în salvarea [tratatului INF] şi regretăm intenţia anunţată de SUA de a se retrage din el”, a precizat Lavrov la o conferinţă de presă ce a avut loc, vineri, după discuţiile de la Moscova cu secretarul general al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Thomas Greminger.

“Ne-am exprimat disponibilitatea de a discuta despre situaţia prezentă, dar, după cum înţelegem, decizia Statelor Unite este finală. Va fi anunţată oficial în curând şi va începe o numărătoare inversă de şase luni, după care decizia de a încheia contractul va deveni o realitate”, a susţinut Lavrov.

De asemenea, Rusia rămâne pregătită să prelungească tratatul New START privind reducerea numărului de arme strategice după expirarea acestuia în 2021. “Dar pentru a realiza această posibilitate, este necesar să rezolvăm problemele existente legate de implementarea acordului”, a mai declarat oficialul rus.

Ministrul rus de Externe a subliniat că este inacceptabilă lipsa unui dialog cu SUA privind controlul armelor prin folosirea canalelor diplomatice, care în prezent sunt “îngheţate”. Canalele de dialog “nu au fost folosite de o perioadă destul de lungă de timp, lucru care, bineînţeles, crează o situaţie inacceptabilă din punctul de vedere al intereselor privind securitatea globală”, a susţinut Lavrov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe