Lovitură dură pentru Teheran. Rusia renunţă la două câmpuri petroliere în Iran

(Getty Images)

Compania petrolieră rusească Zarubezhneft s-a retras din proiecte comune în Iran, după ce administraţia preşedintelui american Donald Trump a anunţat că va reinstitui toate sancţiunile împotriva Teheranului, care au fost suspendate prin acordul nuclear din 2015, notează BBC.

Casa Albă a declarat că acestea sunt “cele mai dure sancţiuni impuse vreodată Iranului”, deoarece vizează cele mai importante domenii ale economiei, respectiv sectorul energetic, al transporturilor şi cel bancar.

Compania Petrolieră Naţională Iraniană a semnat un acord cu Zarubezhneft, deţinută de statul rus, pentru a dezvolta două câmpuri petroliere iraniene, Aban şi Paydar-e Gharb, precizează Express.co.uk.

Obiectivul acordului de 10 ani a fost de a creşte producţia la cele două câmpuri petroliere cu o treime, adică 48.000 de barili pe zi, iar câmpurile urmau să producă un total de 67 milioane de barili de petrol într-un deceniu.

Zarubezhneft a deţinut 80% dintre acţiuni prin acordul semnat în luna martie, care este estimat la costul de 742 milioane de dolari. Celelalte 20% dintre acţiuni sunt deţinute de concerne petroliere iraniene.

Totuşi, o sursă apropiată de proiect susţine că directorii de la Zarubezhneft au renunţat la acord înainte ca SUA să impună noile sancţiuni împotriva Iranului, potrivit Reuters.

“Zarubezhneft a ieşit din toate proiectele din Iran din cauza sancţiunilor. Am fi pierdut venituri în valută dacă am fi fost loviţi de sancţiuni”, a afirmat sursa.

Compania a refuzat să comenteze.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a impus penalităţi împotriva a peste 700 de companii, persoane fizice şi alte entităţi implicate în următoarele sectoare iraniene: petrolier, bancar, transporturi, construcţii de nave şi asigurări.

Sancţiunile americane vor intra în vigoare luni.

Pompeo a precizat că sancţiunile sunt menite să “priveze regimul de veniturile pe care le foloseşte pentru a răspândi moarte şi distrugere în lume”.

Trump s-a retras din acordul nuclear iranian în luna mai, descriindu-l ca fiind “defectuos în esenţă”. Conform acordului semnat în 2015 între Teheran şi marile puteri, iranienii trebuie să îşi restricţioneze semnificativ activităţile nucleare în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

Trump a afirmat la acea vreme că acordul a permis Iranului să destabilizeze regiunea prin finanţarea de miliţii şi prin utilizarea influenţei pentru a-şi promova interesele.

Marea Britanie, Germania, Rusia şi China, ceilalţi semnatari ai acordului, au decis să rămână în acesta. Totuşi, diverse companii din aceste ţări s-au retras din Iran deoarece SUA a ameninţat că va impune sancţiuni împotriva celor care fac afaceri cu Teheranul.

În luna mai, compania petrolieră rusească Lukoil a afirmat că a decis să nu mai dezvolte proiecte în Iran din cauza impunerii sancţiunilor americane.

Totuşi, opt ţări nu vor fi penalizate de SUA dacă vor continua să importe petrol din Iran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe