Merkel ar demisiona din funcţia de cancelar în mai 2019

Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Getty Images)

După slaba performanţă a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) în cele mai recente alegeri regionale din Germania, cancelarul Angela Merkel a anunţat că va renunţa la funcţia de lideră a partidului şi nu va candida în 2021. După ce mass media germană a menţionat patru candidaţi pregătiţi să o înlocuiască pe Merkel, un critic al acesteia a preluat conducerea în sondaje.

Fostul ministru de Externe şi fost lider al social-democraţilor (SPD) Sigmar Gabriel a declarat într-un articolul pentru Die Zeit că Angela Merkel va demisiona cu mult înainte de expirarea mandatului în 2021. Potrivit lui Gabriel, aşa numita “coaliţie Jamaica” formată din blocul negru CDU/CSU, Democraţii Liberi (galbenii) şi Verzii va guverna ţara, şi nu actuala mare coaliţie cu SPD.

“Probabil că renunţarea la conducerea CDU a Angelei Merkel este doar primul pas pentru a face loc coaliţiei Jamaica – CDU/CSU, Democraţii Liberi şi Verzii – prin demisia cancelarului. Acesta va fi cazul după alegerile europene cel mai târziu în mai 2019”, a indcat acesta.

Totuşi, Gabriel a exclus posibilitatea unor alegeri anticipate în cazul demisiei ei. De asemenea, el a cerut propriului partid, SPD, să o ia de la capăt şi să adopte realismul democrat-social radical. În plus, el a avertizat SPD să nu se grăbească să iasă din marea coaliţie, “aruncând ţara într-o criză guvernamentală”, în ciuda recentelor înfrângeri în alegerile regionale din landurile Bavaria şi Hesse şi în pofida rezultatelor slabe în sondaje.

Sondajele recente pentru publicaţiile germane Spiegel şi Handelsblatt arată că majoritatea respondenţilor îl susţin pe Friedrich Merz ca succesor al lui Merkel. Potrivit unui alt sondaj realizat de RTL/n-tv-Trendbarometer, Merz merge umăr la umăr cu Annegret Kramp-Karrenbauer, secretarul general al CDU, cu un procent de 45% şi, respectiv 46%.

Merz, fost lider al grupului CDU în parlamentul german, este cunoscut pentru apelurile sale ca migranţii să se asimileze şi să adopte valorile tradiţionale germane. El este văzut ca făcând parte din aripa conservatoare a partidului.