"E bătălia finală. Dacă cade Justiţia, cade ţara!" - Societatea civilă şi Opoziţia lansează un apel comun la proteste

În acest moment, asistăm la o luptă pe viaţă şi pe moarte între PSD şi Justiţie. PSD încearcă să acapareze toate instituţiile în stat, Justiţia fiind ultima redută. În joc e chiar destinul României, iar a fi pasiv este o formă de complicitate, au transmis societatea civilă şi partidele de Opoziţie.
Protest
Protest (Alexandru Socol)

Mai multe organizaţii ale societăţii civile, precum şi lideri ai Platformei România 100, USR şi PNL au dat, duminică, un semnal comun la mobilizare, îndemnând oamenii să iasă în stradă astăzi şi să apere Justiţia, ultima redută a acestui stat.

O mafie politică care pune mâna pe putere, a atras atenţia Mihai Poliţeanu, reprezentant al Iniţiativa România, cerându-le românilor să iasă astăzi la protestul ce va începe la ora 18.00 în Piaţa Victoriei, lângă Guvern.

"România a fost luată ostatică de o putere politică profund coruptă, autoritară şi determinată să acapareze puterile statului. La aceste agresiuni împotriva democraţiei care sunt fără precedent din anii '90 încoace, noi, organizaţiile civice am răspuns şi vom răspunde prin proteste paşnice, repet, prin proteste pasnice (...)

Justiţia a devenit ultima redută a statului de drept în România. E bătălia finală. Dacă cade Justiţia, cade ţara, semnalul nostru e foarte clar. (...) Noi vom merge în Piaţa Victoriei după această conferinţă de presă!", a declarat Mihai Poliţeanu.

"Corupţia chiar a ucis, este motivul pentru care oamenii mor în spitale, pentru care nu avem şosele şi motivul pentru care nu avem toate lucrurile pe care ar trebui să le avem. Este momentul pentru care vom merge acum în stradă şi vom continua să protestăm până când actuala guvernare va înţelege că e momentul să dea înapoi!", a declarat, la rândul său, Oana Dobre, de la Corupţia Ucide.

Adrian Moraru de la Institutul pentru Politici Publice a transmis şi el că înregistrăm un regres pe toate drepturile fundamentale ale omului în ultima perioadă. "Dreptul la asociere, la exprimare, la protest, astea sunt drepturi fundamentale fără de care o democraţie nu are cum să funcţioneze", a precizat Moraru, arătând că suprimarea acestor drepturi este primul pas spre dictatură.

La rândul său, fostul premier Dacian Cioloş a reamintit că şi guvernul său a operat modificări în urma unor decizii ale CCR dar lumea nu a ieşit în stradă, căci acestea au fost făcute în urma unor dezbateri publice, ceea ce nu este cazul acum.

"Probabil multă lume se întreabă de ce un Parlament nu are voie să modifice legile justiţiei, atâta timp cât e rezultat din alegeri democratice. Din punctul nostru de vedere problema nu e că există intenţia aceasta de a adapta legi ale justiţiei. Probabil că e nevoie de adaptări. Chiar şi noi am făcut anul trecut în Guvern câteva modificări ca rezultat al unor decizii ale Curţii Constituţionale, şi multă lume spunea „domne, dar de ce multă lume nu a ieşit anul trecut în stradă când au fost făcute modificările respective şi acum toată lumea contestă?”

Ei, cred că e bine să ne punem această întrebare, de ce anul trecut nu a ieşit lumea în stradă cum a ieşit anul acesta? Pentru că anul trecut modificările au fost făcute cu dezbateri deschise, au fost făcute – subliniez – cu avizul instituţiilor abilitate din sistem şi acolo unde instituţiile respective au avut anumite comentarii, observaţii, am ţinut cont de ele iar modificările au fost făcute şi în urma consultărilor cu Parlamentul, chiar preluând din Parlament anumite articole care fuseseră dezbătute şi votate.

Deci a fost un proces transparent, democratic şi cred că am demonstrat că nu facem modificările respective pentru că avem nişte obiective personale sau de grup restrâns, ci le facem în interesul mai bunei funcţionări a justiţiei", a declarat Cioloş.

"Aş încheia spunând că nu cred că această coaliţie la putere a fost votată şi are legitimitatea că să distrugă justiţia, ca să distrugă credibilitatea României în exterior ca să creeze instabilitate şi impredictibilitate în mediul economic, deci doi piloni esenţiali în ceea ce ei clamează că vor să facă la guvernare, şi anume să crească bunăstarea românilor. Cum să ai bunăstare într-un stat corupt, într-un stat în care cei care sunt la putere interpretează utilizarea puterii abuziv şi în interes propriu, cum să ai bunăstare atunci când nu doar justiţia nu poate să lucreze independent dar mai creezi instabilitate şi în mediul economic", a completat Cioloş.

La rândul său, liderul PNL, Ludovic Orban, a lansat şi el un apel la mobilizare:

"Şi eu apelez la toţi colegii mei, la toţi simpatizanţii, să nu fie pasivi! Pasivitatea astăzi e o formă de complicitate, trebuie să ieşim să ne susţinem punctele de vedere, convingerile, trebuie să ieşim în stradă, să manifestăm paşnic şi să arătăm acestei puteri că (...) nu poate să facă ce vrea ci trebuie să ţină cont de ceea ce vrea majoritatea zdrobitoare din societate", a declarat Ludovic Orban.

"România este într-un punct critic, suntem în ceasul al 12-lea, în Palament nu se dezbat simple modificări ale legilor justiţiei, de un an de zile în Parlament are loc un atac sistematic împotriva drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale românilor, în Parlament are loc un atac sistematic împotriva independenţei instituţiilor din România, în special împotriva independenţei puterii judecătoreşti, împotriva independenţei justiţiei. Treptat, PSD capturează statul român instituţie după instituţie, şi imediat ce le capturează numind conduceri care răspund ordinului de partid, atacă orice cetăţean, orice grup social, orice companie care încearcă să se exprime liber, să critice actele puterii şi care încearcă să se manifeste aşa cum este normal într-o democraţie. Este vorba de destinul României, în perioada care va urma se va hotărî clar - România rămâne un stat angajat definitiv pe traiectoria euro-atlantică, stat membru al Uniunii Europene, stat membru NATO, în parteneriat strategic cu Statele Unite, sau riscăm să plecăm pe un drum care nu duce nicăieri şi care ne poate scoate în afara lumii civilizate, în afara Europei sau la periferia Europei", a declarat Orban.

La rândul său, liderul USR, Dan Barna, a reamintit că se împlineşte un an de când în baza votului primit pe un iluzoriu program de guvernare, PSD nu face decât să destructureze România şi să se comporte ca o casă de avocatură a lui Liviu Dragnea.

"Ceea ce se întâmplă astăzi aici este un mesaj că democraţia e mai mult decât majoritatea. (...) Democraţia unui stat nu este despre dictatura majorităţii, democraţia unui stat este despre respectarea instituţiilor şi a regulilor de funcţionare a acestui stat. Am ajuns să auzim în Parlamentul României 'Nu mai vrem să auzim punctele dumneavoastra de vedere, ale Opoziţiei' şi de asemenea, nu mai vrem să dezbatem. Ceea ce s-a întâmplat a doua zi cu introducerea acelor modificări la regulament, prin care sunt daţi afară liderii de grup şi este eliminată posibilitatea de a susţine amendamentele care nu au trecut în comisie, toate acestea arată că de fapt chiar mergem spre o dictatură, nu este o metaforă, nu este o falsă percepţie. În aceste zile cel mai consistent mesaj trebuie să fie acela de unitate a Opoziţiei, pentru că orice altă temă aparent simpatică este irelevantă în aceste zile, cuvintele par mari dar chiar vorbim de viitorul copiilor României în termenii aceia de viitorul copiilor, acei copii care n-am mai vrea să plece scârbiţi din ţara condusă de infractori! Aceasta este miza, de asta suntem cu toţii aici, pentru că până la urmă vorbim despre confiscarea statului de către un grup infracţional organizat, asta trebuie să înţeleagă cetăţenii", a declarat Barna.

Apel la mobilizare a lansat şi Mihai Tudorică, reprezentant al grupului Rezistenţa, care i-a îndemnat pe români să se uite la ceea ce se întâmplă în Polonia pentru a vedea încotro ne îndreptăm.

"Dacă legile justiţiei vor fi adoptate în această formă, niciun abuz act de corupţie mare nu va mai fi anchetat, procurorii vor fi la comandă politică. Corupţia în rândul politicienilor este alarmant de mare, vor să schimbe regulile din temelii, astfel încât să nu mai fie anchetaţi pentru ce fură. Cenzurii din Parlament îi va urma cenzura presei. Din aceste motive, noi, Rezistenţa, cerem respingerea legilor Justiţiei şi stoparea imediată a atacului la Justiţie. Nu putem asista impasibil la ceea ce se întâmplă crezând că nu ne afectează. Puterea corupe, corupţia ucide!", a declarat Tudorică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne