Deschidere în Arabia Saudită: femeile vor putea conduce autoturisme

Luând o decizie suprinzătoare, Arabia Saudită a hotărât să permită femeilor să şofeze, lucru considerat imposibil până în prezent în regatul wahabit conservator.
Activista saudita Manal Al Sharif, care traieste actualmente in Dubai, aratand semnul victoriei in timp ce se afla la volanul masinii sale, 22 octombrie 2013.
Activista saudita Manal Al Sharif, care traieste actualmente in Dubai, aratand semnul victoriei in timp ce se afla la volanul masinii sale, 22 octombrie 2013. (MARWAN NAAMANI / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
27.09.2017

Schimbarea, anunţată în acelaşi timp de Televiziunea Saudită de Stat, cât şi în cadrul unui eveniment la Washington, nu va avea loc imediat. Iniţiativa, după cum relatează New York Times, se datorează moştenitorului tronului, puternicul prinţ Mohammed bin Salman, în vârstă de 32 ani, un modernizator al regatului şi autorul proiectului "Vision 2030”, care doreşte, printre altele, ca în mod progresiv Riadul să fie mai puţin petro-dependent.

Data exactă a punerii în aplicare nu a fost anunţată, dar există probleme organizatorice concrete: regatul nu are structuri pentru a instrui femeile să conducă şi să obţină permisul de conducere. Totodată, poliţia va trebui instruită să interacţioneze cu femeile la volan, într-o ţară în care este o "crimă" ca un bărbat să se adreseze unei femei dacă nu îi este rudă.

Activista saudită Haya al-Manee afirma într-un articol în publicaţia Al-Riad, că „problema care stă la baza acestei discriminări este faptul că femeile sunt tratate precum minorii, care au nevoie de o autorizaţie pentru fiecare acţiune de relevanţă socială”, însă „femeile saudite merită să fie tratate ca toţi ceilalţi cetăţeni”.

Până în prezent, toţi teologii wahabiţi s-au exprimat împotriva libertăţii femeilor de a şofa, oferind explicaţii totdeauna convingătoare. În ţara în care femeile sunt arestate numai dacă îndrăznesc să se aşeze la volanul maşinii, unde cenzura mass-mediei de stat este omniprezentă, era greu de imaginat cu ceva timp în urmă că această dogmă va fi eliminată. De-a lungul anilor, au avut loc numeroase proteste ale femeilor care, sfidând legea, s-au unit - fiecare la volanul autoturismului său - pentru a contesta legea prin care numai bărbaţii puteau şofa.

Dar mulţi bărbaţi saudiţi au susţinut drepturile concetăţenelor lor. În anul 2013, spre exemplu, femeile din Arabia Saudită, care protestau în acel moment pentru că le era interzis să şofeze, au primit un "ajutor" neaşteptat de la sauditul Fageeh Hisham - artist şi activist social -, care a încărcat pe Youtube cântecul "No woman no drive", un remake satiric al celebrului cântec al lui Bob Marley "No woman no cry". În câteva ore, videoclipul a depăşit 500.000 de click-uri mergând, în ritm alert, spre milionul de vizualizări. Clipul video poate fi vizionat aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor