Femeile saudite sunt supărate: „Destul cu dominaţia de sex masculin”

Prima femeie din Arabia Saudită care a reuşit escaladarea Everestului, Raha Mouharraq. (MARWAN NAAMANI / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
07.03.2014

În contextul desfăşurarii, la Riad, a Forumului Economic Mondial, un grup de activiste a trimis joi o petiţie Consiliului Shura al Arabiei Saudite. "Avem dreptul de a fi tratate ca toţi ceilalţi cetăţeni". Grupul de activiste cere "sfârşitul dominaţiei masculine şi extinderea drepturilor femeilor".

Cele 25 de semnatare ale documentului, printre care se află şi câteva profesoare universitare din regatul saudit, au decis să facă acest pas cu ocazia zilei de 8 Martie, Ziua Internaţională a Femeii.

Azizah al-Yousif, care s-a alăturat cauzei, a declarat pentru publicaţia Saudi Gazette că "intenţia grupului nostru este să ne facem auzite" astfel încât "drepturile femeilor să fie puse în capul listei de priorităţi a Consiliului Shura", în cadrul căruia există cel puţin două membre care vor fi în favoarea dezbaterii argumentelor prezentate.

Consiliul Shura este un organ consultativ, alcătuit din 150 de membri şi un preşedinte, al cărui mandat este acela de a propune noi legi sau modificarea celor existente, regele rămânând însă singura autoritate responsabilă cu emiterea şi dispunerea aplicării legilor. Potrivit unui decret dat anul trecut de regele Abdullah al Arabiei Saudite, cel puţin o cincime din numărul locurilor din Consiliul Shura vor fi ocupate mereu de femei, deschizând astfel calea femeilor spre acest organ care era rezervat anterior doar bărbaţilor.

Mai exact, petiţia feministelor saudite sugerează unele amendamente „care să fie adoptate cât mai curând posibil” care se referă la desfiinţarea obligaţiei impuse femeilor de a avea „permisiunea unui tutore de sex masculin” pentru a-şi definitiva studiile, pentru a munci sau a călători.

Femeile cer, de asemenea, să li se acorde dreptul de a fi parte civilă în procese, de a primi îngrijiri medicale şi solicită eliberarea documentelor de identitate şi a paşapoartelor fără a fi nevoie să facă dovada că deţin acordul bărbaţilor.

Referirea la îngrijirile medicale are de-a face cu victimele violenţei în familie - femei şi copii - care cer să li se dea dreptul să se interneze în spital fără a fi obligaţi să obţină permisiunea soţilor şi taţilor lor, care sunt, uneori, chiar autorii actelor de violenţă.

O altă semnatară al petiţiei, Haya al-Manee, afirmă într-un articol din ziarul Al-Riad, că „problema care stă la baza acestor carenţe de drepturi este faptul că femeile sunt tratate la fel ca şi minorii, care au nevoie de o autorizaţie pentru fiecare acţiune de relevanţă socială” în timp ce „femeile saudite merită să fie tratate drept cetăţeni, ca toţi ceilalţi”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor